Nieuws

Justitie haalt Twentse 'Godfather' Simo D. naar Nederland voor berechting

De zelfbenoemde Twentse Godfather Simo D. en diens vermeende rechterhand 'Vin' worden uitgeleverd aan Nederland. Dat melden verschillende bronnen aan RTV Oost. De mannen zitten nu vast in Duitsland voor drugshandel. Justitie wil hen vervolgen voor een reeks moordaanslagen in Twente, waaronder het in brand steken van een Enschedese kapper.
De Duitse gevangenisstraf van Simo D. voor wereldwijde drugshandel via het internet zit er bijna op. Omdat justitie in Nederland wil voorkomen dat hij ook maar één voet buiten de deur zet, is er een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Met zo'n bevel vraagt justitie aan Duitsland de mannen over te leveren. Dat soort verzoeken wordt vrijwel altijd gehonoreerd.

Moordaanslagen

Nederland wil Simo D. vervolgen voor meerdere moordaanslagen, die in zijn opdracht zouden zijn uitgevoerd. Het gaat dan om het in brand steken van een kapper in Enschede, het beschieten van een man in Gronau, het gooien van brandbommen in Almelose huizen en het laten doorzeven van verschillende panden in Enschede en Almelo met automatische wapens. De uitvoerders van deze aanslagen, Grote- en Kleine Wolf, zijn beiden al veroordeeld tot 25 jaar celstraf.
Simo zou de opdrachten voor deze aanslagen hebben gegeven vanuit zijn Duitse cel, met binnengesmokkelde mobieltjes.

Vin

Naast Simo, die zichzelf 'Godfather' noemt, wil justitie ook zijn vermeende rechterhand 'Vin' voor de rechter brengen. 'Vin' had een bedrijf dat cryptofoons leverde. Dat zijn speciale telefoons, waarmee criminelen versleutelde berichten kunnen versturen. In Duitsland is ook hij veroordeeld voor internationale drugshandel via het darkweb.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Opdrachten werden gegeven via cryptofoons
Opdrachten werden gegeven via cryptofoons © OM/RTV Oost

Moordmakelaar

Maar in de visie van justitie was het niet alleen handel in drugs en cryptofoons waar Vin goed voor was. Ook regelde hij volgens het OM dat er huurmoordenaars in opdracht van Simo D. naar de doelwitten werden gestuurd. Zo had de 'moordmakelaar' een lijstje met adressen, die getroffen moesten worden.
Volgens een kroongetuige in de zaak moest bij de één een oor er af, bij een ander een hand eraf. Ook moest er geschoten worden op huizen en een shishalounge. Van tevoren moesten de adressen worden verkend, opdracht hiertoe verstrekte hij per cryptofoon.
Wapens had Vin ook, zegt het OM. Zo werden er in een huis aan de Hengelose Moderatohof automatische wapens en raketten gevonden. Volgens de bezitter ervan werden die wapens geleverd door Vin.

Deal met Duitsland

Eigenlijk moet Vin nog jarenlang 'zitten' in Duitsland. Maar het vermoeden is dat justitie een deal heeft gemaakt met de Duitse collega's, om Vin toch zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen.
Het Openbaar Ministerie is om een reactie gevraagd over het overleveringsverzoek, maar wil op dit moment hierover geen mededelingen doen. Datzelfde geldt voor de advocaat van Simo D. "Mogelijk op een later moment." Vin heeft (nog) geen Nederlandse advocaat aan wie een reactie kan worden gevraagd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.