Nieuws

Luchtfilter uit Staphorst zorgt voor veilige frisse lucht in rennersbus van Jumbo Visma

Aerosolen, de piepkleine druppeltjes die iedereen uitademt, zijn mogelijk overbrengers van het coronavirus. Het bedrijf PlasmaMade uit Staphorst onderzoekt nu samen met de TU Eindhoven of hun filters ook deze deeltjes uit de lucht halen. Zo ja, dan rijdt wielerploeg Jumbo-Visma tijdens de Tour de France met deze filters rond in de rennersbus.
De zwart-gele rennersbus van wielerploeg Jumbo-Visma staat buiten bij PlasmaMade in Staphorst. De bus is volgestopt met testapparatuur. Op elke stoel zit op hoofdhoogte een verstuiver die waterdamp kan verspreiden, die simuleren de renners in de bus.

'Zwetende renners in de bus'

Martin van der Sluis van PlasmaMade legt het onderzoek uit. "Als we de verstuivers aanzetten, is dat net als de renners die lucht uitademen. Je moet je voorstellen dat anders Tom Dumoulin en de anderen hier zitten te zweten. Als je honderdtachtig kilometer hebt gefietst, dan stoot je heel wat aerosolen uit."
Simulatie van aerosolen in de Jumbo Visma bus
Simulatie van aerosolen in de Jumbo Visma bus © RTV Oost Jolande Verheij
Met tientallen sensoren wordt vervolgens de luchtkwaliteit gemeten: een nulmeting zonder afzuiging, dan met gewone ventilatie en tot slot met de mobiele afzuiging van PlasmaMade. Zo ontstaat een goed beeld van het effect van de luchtzuivering.

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek naar het effect van de luchtreiniging wordt uitgevoerd door de Technische Universiteit Eindhoven. Zo zijn de resultaten onafhankelijk. In de fabriekshal heeft een groepje studenten zich geïnstalleerd. Op laptops verzamelen en verwerken ze alle data.
Studenten van TU Eindhoven voeren het onderzoek uit
Studenten van TU Eindhoven voeren het onderzoek uit © RTV Oost Jolande Verheij
Volgens Bert Blocken die het onderzoek begeleidt zijn de eerste resultaten veelbelovend. "Het ziet er heel goed uit, al moeten we even afwachten tot we alle data hebben geanalyseerd. Maar de kans is groot dat je deze toestellen in de Ronde van Frankrijk terug zult zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.