Nieuws

Supermarkt Berning morgen weer open: 'Als overheid iets wil, moet je dat doen'

Supermarkt Berning mag morgenvroeg om acht uur weer open. De veiligheidsregio sloot de buurtsuper in Noord Deurningen omdat de eigenaar, Raymond Berning, zich niet aan de coronamaatregelen wilde houden. Berning heeft zijn winkel inmiddels coronaproof gemaakt. Wat heet: "Het wordt de meest veilige winkel van Nederland."
"Ik heb nachten wakker gelegen, maar me er nu bij neergelegd", aldus Berning. "Ik was een rebel, maar heb geleerd dat als de overheid iets wil, je dat gewoon moet doen."

Beveiliger voor de deur

Berning pakt het gelijk goed aan. "Ik zet een beveiliger voor de deur, die erop toeziet dat er niet teveel mensen in de supermarkt zijn. Het wordt de meest veilige winkel van Nederland."
De winkel heeft een plan van aanpak gemaakt, dat ook is ondertekend door het winkelpersoneel. Zo is het aantal winkelwagentjes teruggebracht en wordt er niet meer tijdens drukke tijden bevoorraad.
Een opmerkelijk draai van de markante ondernemer, die zich maandenlang weigerde te conformeren aan maatregelen 'waar hij niet achter stond'. Na achttien waarschuwingen was de maat vorige week vol. De veiligheidsregio beval hem zijn winkel te sluiten.

Daad van verzet

Berning was laaiend en absoluut niet van plan het bevel op te volgen. Een dag later, om acht uur 's ochtends, gooide hij zijn super 'gewoon' open. Journalisten uit het hele land stonden klaar om de daad van verzet te verslaan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Berning laat zijn onvrede blijken als hij zijn winkel moet sluiten
Berning laat zijn onvrede blijken als hij zijn winkel moet sluiten © RTV Oost
Berning maakte dankbaar gebruik van alle aandacht. "Het gaat hier om de veiligheid, maar de veiligheid is hier ver te zoeken", aldus Berning voor draaiende camera's. "En niet door de coronamaatregelen, maar door de politie. De politie is de vijand van de samenleving geworden." Twee uur later sloot Berning zijn supermarkt alsnog.
Uiteindelijk wisten beide partijen elkaar toch te vinden. Berning heeft een voorstel met coronamaatregelen ingediend, dat vandaag definitief is goedgekeurd. Zo kan ook Berning zich opmaken voor het nieuwe normaal, in zijn coronaproof supermarkt.

Check door veiligheidsregio

De supermarkt mag morgenochtend dus om acht uur open. Sander Schelberg, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, maakte vanochtend een rondje door de winkel. Boa’s voeren vanmiddag een laatste controle uit. "Maar ik voorzie voor nu geen problemen", zegt Schelberg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.