Nieuws

Gemeente Raalte heeft ondanks coronacrisis meevaller van ruim 2 miljoen euro

Het gemeentehuis in Raalte
Het gemeentehuis in Raalte © RTV Oost / Kevin Drieze
De gemeente Raalte heeft, ondanks de coronacrisis, het huishoudboekje prima op orde. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Zomernota. De gemeente heeft op dit moment 2,15 miljoen euro meer in kas dan vooraf werd verwacht. "Financieel gaat het gek genoeg goed", vertelt wethouder Frank Niens.
Dat de bankrekening van Raalte er beter voorstaat dan verwacht, heeft twee belangrijke oorzaken. Allereerst kreeg de gemeente ongeveer 700.000 euro meer uitgekeerd van het Rijk dan eerder werd verwacht.
Ten tweede schoof Raalte, onder meer door het uitbreken van het coronavirus, een aantal projecten voor zich uit. Dat geld, vooral bestemd voor de aanpak van infrastructuur, blijft voor de betreffende plannen gereserveerd, maar is op dit moment simpelweg nog niet uitgegeven.

Veel gemeenten verkeren in zwaar weer
De financiële positie van Raalte lijkt een uitzondering. Veel gemeenten hebben de grootste moeite om hun begroting sluitend te krijgen. Hoe dat komt? "Omdat we een grotere buffer hebben", verklaart Niens.
Ook de coronacrisis heeft op de bankrekening van de gemeente nog geen grote sporen nagelaten. De crisis kostte Raalte tot nu toe ongeveer 25.000 euro. Dat geld is vooral besteed aan het terugbetalen van leges (kosten voor het aanvragen van een vergunning) aan organisatoren van evenementen en festivals.

Minder streng controleren

Dat de coronacrisis Raalte misschien nog veel meer geld gaat kosten, weet ook Niens. "Vooral in de culturele sector ligt een opgave. Denk aan het Hoftheater, Podium Heino, maar ook aan bijvoorbeeld Landbouwmuseum de Laarman."
De wethouder zegt dat hij die instellingen mogelijk minder streng gaat toetsen op prestaties die geleverd zijn in ruil voor verkregen subsidies.
Toch zijn Niens en zijn collega-wethouder Melenhorst terughoudend over de nabije toekomst. "We weten niet hoe lang deze crisis nog gaat duren en wat de nasleep gaat zijn. En bovendien hebben we over de middellange en lange termijn zorgen over het beleid dat uit Den Haag komt."

Meer geld naar stedelijk gebied
Er komt mogelijk een herverdeling van het gemeentefonds, het geld dat gemeenten ieder jaar van het Rijk krijgen om hun werk te kunnen doen.
De kans bestaat dat er in de toekomst meer geld naar stedelijk gebied gaat en plattelandsgemeenten minder geld te besteden krijgen. En dat baart ook Raalte zorgen.
"We hopen dat het Rijk daar verstandig mee omgaat", aldus Niens. "Bij gemeenten ligt echt wel een issue, het gemeentefonds is ongeveer 80 procent van ons totale budget."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.