Nieuws

Kleine opkomst bij protestactie Extinction Rebellion tegen biomassacentrale in Zwolle

De protestactie van Extinction Rebellion tegen de komst van een biomassacentrale in Zwolle, heeft vanochtend slechts een handjevol demonstranten op de been gebracht.
Het gaat allemaal om de bouw van een hout gestookte biomassacentrale die Zwolle wil bouwen. De centrale kost zeventien miljoen euro, heeft een capaciteit van maximaal vijftig megawatt en moet op de plek van de huidige containerterminal in de Katwolderhaven worden gebouwd.
De centrale moet op termijn stoom en elektriciteit opleveren voor omliggende bedrijven. Klimaatactivisten zijn bang voor schadelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof, fijnstof en broeikasgas.

Blokkeerplan verboden
De actiegroep Extinction Rebellion was aanvankelijk van plan om toegangswegen naar de geplande biomassacentrale te blokkeren, maar daar zette de gemeente Zwolle vanwege veiligheidsredenen deze week een streep door.
In plaats daarvan hield de groep, bestaande uit zo'n twintig demonstranten, een protestactie op het Lübeckplein, naast het Zwolse treinstation. Met een spandoek, vlaggen en krijttekeningen uitten ze hun onvrede over de plannen in Zwolle.

Zorgen omwonenden

Extinction Rebellion is niet de eerste groep die bezwaar maakt tegen de bouw van de biomassacentrale. Veel omwonenden maken zich zorgen over de schadelijke gevolgen van biomassacentrales. De provinciale fractie van de SP heeft afgelopen mei de vergunningverlening willen voorkomen door het indienen van een motie in de vergadering van Provinciale Staten. Deze motie kreeg geen meerderheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.