Nieuws

Weer twee otters doodgereden in het Vechtdal; boswachter wil maatregelen

Overstekende otters doodgereden bij Lutten
Overstekende otters doodgereden bij Lutten © Gerko van den Akker
"Het wordt tijd dat we weer met de provincie en de waterschappen om tafel gaan om meer verkeersslachtoffers onder de otters te voorkomen." Dat zegt boswachter Arend Spijker. Vandaag moest hij samen met een collega bij Lutten twee dode otters van de weg rapen. Verkeersdoden nummer 21 en 22 dit jaar in Overijssel onder de naar schatting enkele honderden otters in de regio. 
De twee laatste verkeersslachtoffers waren jonge otters. Ze staken ter hoogte van de wetering bij Lutten de Jachthuisweg (N343) over en werden toen doodgereden.

Raster bij de weg plaatsen

Een raster plaatsen waar zo'n wetering door een weg wordt doorkruist is een oplossing. "Hoewel otters waterdieren zijn, lijken ze er een hekel aan te hebben om door een duiker onder de weg te zwemmen. Dan steken ze liever de weg over, een soort klunen", zegt de boswachter.
Op andere plaatsen waar vaker otters zijn aangereden zijn al rasters geplaatst na overleg met de provincie en waterschappen. Deze plek bij Lutten is er zo een waar maatregelen het 'oversteken door otters moet voorkomen.'

'Extreem veel otters doodgereden'

Volgens boswachter Spijker valt het op dat er dit jaar in de hele regio "extreem veel" otters worden doodgereden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.