CDA-gedeputeerde Van Hijum neemt het op voor de boeren: 'Niet terug naar moestuineconomie'

Gedeputeerde Eddy van Hijum levert in een interview op de website van het CDA in Overijssel kritiek op het landbouwstandpunt van zijn eigen partij. Volgens Van Hijum moet het landelijke CDA veel meer opkomen voor het belang van de agrarische sector voor de economie. Hij zegt daarover: "We kunnen niet terug naar een moestuineconomie, hoe graag sommigen dat misschien ook willen."

Het provinciale kopstuk van de christendemocraten neemt het op voor de boeren, met wie zijn partij zich klassiek verbonden voelt. Volgens Van Hijum raken de boeren gefrustreerd van "zwabberbeleid" en moeten ze een "realistisch perspectief" krijgen van de politiek.

'Agrofoodsector hard nodig'

Volgens Van Hijum heeft Nederland een innovatieve en duurzame agrofoodsector die hard nodig is om een bijdrage te leveren aan het voeden van 10 miljard mensen in 2050. Op dit moment is de sector inclusief alle toeleveranciers en verwerkende bedrijven goed voor 8 procent van de banen. Oost Nederland levert daarin een belangrijke bijdrage zegt Van Hijum.

De gedeputeerde neemt afstand van het partijstandpunt van het CDA in het rapport Zij aan Zij dat de export van landbouwproducten veroordeelt. Volgens van Hijum is de export geen probleem maar een kans en moet er worden gewerkt aan verdere verduurzaming met minder vervuiling in plaats van minder productie. Binnen de sector is volgens hem die wil aanwezig en werken zeker ook jonge boeren daaraan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
boeren Eddy van Hijum cda Nieuws
Deel dit artikel: