Pieter Omtzigt accepteert nederlaag na onderzoek CDA-verkiezing

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede legt zich neer bij zijn nederlaag in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. Vanavond publiceerde de partij het onderzoeksrapport naar de uitslag van de stemprocedure.

In juli werd niet Omtzigt maar minister Hugo de Jonge gekozen tot de nieuwe partijleider van het CDA. Het verschil was minimaal: De Jonge kreeg 50,7 procent van de stemmen, Omtzigt 49,3 procent.

Vorige week werd bekend dat er rondom de stemprocedure het nodige misging. Zo zei de vrouw van Omtzigt dat ze op haar man dacht te stemmen, maar het bericht kreeg 'dank voor uw stem op Hugo de Jonge'.

Onderzoek

Daarop vroeg Omtzigt om opheldering en startte het CDA een onafhankelijk onderzoek. Volgens het rapport, dat vanavond verscheen, zijn er geen onregelmatigheden gevonden die van impact zijn geweest op de uitslag van de stemming.

Omtzigt legt zich nu neer bij zijn verkiezingsnederlaag. Op Twitter laat hij weten: "Goed dat de partij dit door een extern bureau snel heeft laten uitzoeken en dat er geen grove onregelmatigheden bij de lijsttrekkersverkiezing zijn aangetroffen die effect konden hebben op de uitslag".

Lef

Volgens de Enschedeër getuigt het van lef dat zijn partij de onduidelijkheden onafhankelijk heeft laten onderzoeken. Omtzigt gaat nu Hugo de Jonge steunen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
cda Omtzigt verkiezingen Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: