Nieuws

De dahlia's in Vollenhove krijgen zonder corso toch nog een mooie bestemming

Vollenhove moet het dit jaar stellen zonder corso, tot verdriet van de bouwgroepen die hier elk jaar enorm naartoe leven. Maar de dahlia's staan prachtig in bloei en weggooien is zonde. Daarom maken de groepen nu toch kleinere kunstwerken, die dit weekend per fiets in het stadje te bewonderen zijn.
De kleurrijke dahliavelden rond Vollenhove staan er ondanks de droogte en de recente storm nog prima bij. De knollen werden in mei geplant, al was toen al duidelijk dat er dit jaar geen bloemencorso zou zijn. Maar het planten van de knollen was nodig om te zorgen dat er voor 2021 genoeg nieuwe knollen bij komen.

"Weggooien is zonde"

De wagenbouwgroepen hebben samen met de overkoepelende Corsovereniging Vollenhove besloten het corsoweekend toch een beetje te vieren. De straten zijn versierd en de bouwgroepen maken kunstwerken met de dahlia's rond het thema '75 jaar Vrijheid'. En dus wordt er toch weer volop geplukt.
Dahlia's plukken in Vollenhove
Dahlia's plukken in Vollenhove © RTV Oost Jolande Verheij
Kirsten Jongman van bouwgroep 't Jakan is één van de plukkers: "Het is wel anders dan andere jaren. Toen liepen we hier met een grote groep, nu zijn we met zijn drieën. Maar het is wel fijn, zo kunnen we toch nog iets leuks doen met de bloemen, anders staan ze er ook maar te staan."

Konten, prikken en knippen

Bouwgroep Twee Nijenhuizen maakt een drieluik rond de bekende verzetsstrijder Harmen Visser. In de schuur worden de dahlia's, net als andere jaren gekont, geprikt en geknipt. Herwin Groen is er blij mee: "Als je zo met zijn allen bezig bent komt dat corsogevoel toch wel een beetje terug."
Bouwgroep Twee Nijenhuizen maakt tableaus
Bouwgroep Twee Nijenhuizen maakt tableaus © RTV Oost Jolande Verheij
"We zitten natuurlijk wel op gepaste afstand van elkaar, dus het is wel rustiger", vertelt Groen. "En normaal gesproken hebben we ook tien keer zoveel dahlia's die op de wagen gaan. Maar zo zijn we wel weer bezig als groep en houden we het in elk geval warm tot volgend jaar."

"Bosje corso in huis"

Andere jaren dreigde er wel eens een tekort aan dahlia's voor de wagens; dit jaar zijn er nog heel veel over. Die worden niet weggegooid, zegt Groen: "Daar maken we bosjes van en die worden gratis uitgedeeld. Zo kunnen de mensen in Vollenhove toch nog een klein beetje het corsogevoel in huis halen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.