Nieuws

Fatale mishandeling Enschede: alle vier verdachten op vrije voeten

De Haverstraatpassage in Enschede waar de fatale klap viel
De Haverstraatpassage in Enschede waar de fatale klap viel © Dennis Bakker/News United
Alle vier mannen die vastzaten in verband met de fatale mishandeling in Enschede van afgelopen weekeinde zijn door justitie op vrije voeten gesteld. 
De zaak wekte grote beroering omdat werd gefilmd hoe het slachtoffer, de 26-jarige Marco van der Kolk, tegen de grond werd geslagen. Na nader onderzoek komt justitie echter tot de conclusie dat Marco en zijn vrienden als eerste hun rivalen hebben belaagd. Dat heeft de politie zojuist bekend gemaakt.

Twee mannen meldden zich na fatale klap

Na de mishandeling dit weekeinde in de binnenstad van Enschede meldden zich de volgende ochtend twee mannen, van wie er een werd verdacht de klap te hebben uitgedeeld waardoor het slachtoffer hard met zijn hoofd tegen de grond klapte.
Maandag werden opnieuw twee mannen aangehouden. Zij maakten deel uit van de vriendengroep van het slachtoffer. Zij werden op hun beurt eveneens verdacht van openlijke geweldpleging.

Video leverde vertekend beeld

Na het incident verzamelde de politie beelden afkomstig van beveiligingscamera's in de binnenstad. Daaruit werd duidelijk dat de video, die via de sociale media was verspreid, toch een vertekend beeld had opgeleverd.
Volgens de politie lijdt het op basis van de beelden geen twijfel wie de fatale klap heeft uitgedeeld. Maar de nieuwe opgedoken beveiligingsbeelden laten ook een ander beeld zien.

Beide groepen gebruikten geweld

"Uit het, door de recherche ingestelde, onderzoek is gebleken dat de zondag aangehouden verdachten kort voor de fatale klap werden belaagd door het latere slachtoffer en een aantal andere personen. In de daaropvolgende vechtpartij tussen de twee groepen blijkt door beide partijen geweld te zijn gebruikt", aldus een politiewoordvoerster.
Nu duidelijk is wat de aanleiding is geweest voor het geven van de klap, is er volgens het Openbaar Ministerie geen aanleiding de twee mannen nog langer vast te houden. Daarop werd het duo - dat doodslag cq zware mishandeling met de dood tot gevolg wordt verweten - donderdagmiddag weer vrijgelaten.
De twee vrienden van het slachtoffer, die maandagavond waren aangehouden, werden woensdag al op vrije voeten gesteld.
Alle mannen die in vrijheid zijn gesteld blijven verdachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.