Corona-uitbraak bij brandweer Ommen: 'Je let op elkaar, maar werk gaat door'

Deze week zijn drie brandweerlieden van de brandweerpost in Ommen positief getest op het coronavirus. Vier andere collega's zijn vervolgens ook getest, van wie nu één een negatieve uitslag heeft ontvangen. Maar kan de brandweer doorwerken als meer collega's besmet raken?

Brandweercommandant Arjan Mengerink maakt zich daar geen grote zorgen over. "Mocht de situatie gekker worden, dan hebben we nog de mogelijkheid om van andere korpsen hulp te krijgen. Brandweer IJsselland telt achthonderd vrijwilligers, dus daar maak ik mij geen zorgen om."

"Het is een hechte club, dus ze komen met elkaar in aanraking. De schrik zit er wel in", aldus Mengerink. 

Voor de brandweerlieden is het niet altijd makkelijk om afstand te houden. Bij langere ritten dragen ze mondkapjes en ook maken ze gebruik van de CoronaMelder-app. "In sommige gevallen kun je de afstand niet handhaven en in sommige gevallen kan je geen mondkapje opdoen. Het gaat om mensen redden", zegt Mengerink.

Volgens hem zijn de brandweerlieden zich bewust van de risico's. "Ze weten echt wel waar ze voor moeten kiezen als het om een levensreddende actie gaat. We lopen meer risico en we kunnen het niet helemaal vermijden."

Oefeningen weer opschalen

Door het coronavirus stopte de brandweer met oefeningen. Sinds juni zijn ze daar weer mee begonnen en in het najaar wordt het aantal oefeningen opgeschaald. "Ook hierbij zijn de brandweerlieden zich bewust van de risico's, maar om de vaardigheden in stand te houden, moet je oefenen."

De brandweercommandant vertelt dat er nu goed onderzoek wordt gedaan, samen met de GGD. "We kijken dit goed na en onderzoeken of er nog meer maatregelen nodig zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Coronavirus brandweer Ommen Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: