Kilometers lang hek langs de N35 tussen Heino en Raalte, maar waarom eigenlijk?

Langs de N35 tussen Heino en Raalte wordt al weken gewerkt aan de bouw van een kilometers lang hek aan beide kanten van de weg. Maar waarom moet dat hek daar eigenlijk komen? En waar dient het voor? We vroegen het na bij Rijkswaterstaat, de beheerder van de weg.

"Het hek dat gebouwd wordt, heet eigenlijk een 'faunaraster'," legt Carine Portengen van Rijkswaterstaat uit. "Het is bedoeld om te voorkomen dat er aanrijdingen met wild plaatsvinden. Dit hek is vooral gericht op kleine zoogdieren, zoals dassen."

"Het leefgebied van dassen is vrij groot. Die heeft de natuur aan beide kanten van de weg nodig. Daarom leggen we ook twee faunapassages onder de weg aan."

Het hek heet eigenlijk een 'faunaraster' (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)
Het hek heet eigenlijk een 'faunaraster' (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)

Maar zo'n enorm hek langs de weg. Vinden er dan zo veel aanrijdingen met wild plaats? "Nee," antwoordt de woordvoerster van Rijkswaterstaat. "Het is ons niet bekend dat er op deze weg heel vaak aanrijdingen met dassen plaatsvinden."


178 projecten door het hele land

Maar waarom dan toch dit hekwerk? "Er zijn veel meer van dit soort passages aangelegd de afgelopen jaren. Door het hele land zijn er 178 vergelijkbare projecten geweest. Deze langs de N35 is één van de laatste."

"Toen deze weg werd aangelegd, werd er nog niet zo naar het welzijn van dieren gekeken. Dat gebeurt tegenwoordig wel."

Kilometers lang hek langs de N35 (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)
Kilometers lang hek langs de N35 (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)

Overigens is er volgens Portengen bewust gekozen voor een hekwerk van ongeveer 80 tot 100 centimeter hoog. "Reeën die in dit gebied leven, kun er nog wel overheen. Zo beperken we die dieren niet in hun leefgebied."


Het hekwerk is eigenlijk opgebouwd uit twee delen: een gaas aan de bovenkant, met aan de onderkant een dichte zwarte rand van ongeveer 20 centimeter hoog. De mannen die het bouwen, leggen uit waar die zwarte rand voor dient.

De bovenkant is gaas, de onderkant heeft een zwarte rand (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)
De bovenkant is gaas, de onderkant heeft een zwarte rand (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)

"Daarmee hou je kleinere dieren zoals reptielen en amfibieën tegen," vertelt één van hen. "In dit gebied leven kikkers, padden maar ook reptielen zoals hazelwormen. Tijdens de aanleg van het hek kwamen we met enige regelmaat een hazelworm tegen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
N35 hek Salland Nieuws
Deel dit artikel: