Natuurmonumenten waarschuwt: "Natuur staat er door droogte bedroevend slecht voor"

De natuur in Nederland staat er na de derde droge zomer op rij 'bedroevend slecht' voor. Dat schrijft Natuurmonumenten. Beken, vennen en venen staan droog. Bomen sterven af en grote stukken heide zijn verdord. Voor Nederland kenmerkende soorten dieren en planten zijn bijna of helemaal verdwenen. Ook het zeldzame trilveen in Overijssel verdroogt.

De natuurbeheerder heeft samen met boswachters en terreinbeheerders van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en LandschappenNL een overzicht gemaakt van de droogteschade in Nederland, nu de zomer op zijn eind loopt.

Genadeklap

Volgens de organisaties is de wekenlange hittegolf van augustus de genadeklap geweest voor veel natuurgebieden, ook in Overijssel. Zo hebben de kamsalamanders in Salland, Brabant en Limburg last van uitgedroogde leefgebieden, waardoor ze zich niet voort kunnen planten. Ook het trilveen in de Weerribben-Wieden, een zeldzaam bodemtype dat op water drijft, verdroogt.

Het voorjaar verliep al extreem droog met lage grondwaterstanden, droogval en slechte waterkwaliteit als gevolg. Regen in juli bracht wat verbetering, maar de hittegolf was veel dieren en planten te veel.

Minder eieren en te weinig insecten

In de Nieuwkoopse Plassen en de Vechtplassen sterven bepaalde soorten orchideeën af, melden de boswachters. Boomkikkers, knoflookpadden en vroedmeesterpadden hebben hetzelfde probleem als de kamsalamanders en kunnen zich niet voortplanten. 

Daarnaast hebben broedvogels, weidevogels en de kraanvogels in het Fochteloërveen in Friesland het moeilijk. Ze hebben minder eieren gelegd, er waren te weinig insecten om de kuikens te voeden en doordat plassen en vennen droogvielen, konden roofdieren makkelijk bij de nesten komen.

Herfststand

Daarnaast sterven steeds meer loofbomen af. Het bos is al in de herfststand, zien de natuurbeheerders. "Dat komt ook door stikstofuitstoot en ziektes, maar dit jaar is het erger dan voorgaande jaren."

Natuurmonumenten pleit al enige jaren voor een andere aanpak van de waterhuishouding in Nederland. Het grondwaterpeil moet structureel omhoog, vindt de organisatie, maar daar hebben boeren last van als ze hun land willen bewerken. Het Rijk, de waterschappen en de provincies denken na over klimaatbestendig waterbeheer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Droogte Natuurmonumenten Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: