Eerste expositie Fundatie na lockdown met hoofdrol voor Zwolse kunstenares

Museum de Fundatie in Zwolle opent morgen de eerste expositie na de lockdown. Directeur Ralph Keuning dook de eigen collectie in en creëerde, naar eigen zeggen, een reis door de tijd. Er zijn onder meer werken te zien van Jan Cremer, Jeroen Krabbé en Paul Citroen. 

Maar er is speciale aandacht voor de Zwolse kunstenares Anneke Wilbrink. "Ze is een heel belangrijke kunstenares, die over de hele wereld succes heeft", zegt museumdirecteur Ralph Keuning. "Het werd tijd dat we haar zouden laten zien. Ze is opgeleid in Kampen en woont en werkt nu in Zwolle."

Wilbrink laat samen met Keuning haar schilderijen zien die in het museum hangen:

Keuning is onder de indruk van haar werk. "Er zit ongelofelijk veel vaart in. Je bent naar echte schilderijen aan het kijken waar zowel natuurlijke als bouwkundige elementen worden samengevoegd. Dat doet ze met één doel: een knalgoed schilderij maken."

"Je kunt makkelijk een schilderij pakken en er een half uur of een uur voor doorbrengen. Echt geen probleem."

'Mag het iets lager?'

Ook Wilbrink is enthousiast over de expositie. "Ik vind het zo leuk. Daarom schilder ik ook: het gevoel dat je erin kan stoppen. Dingen schilderen die je nog nooit hebt gedaan, daar gaat het om. En dat was dit."

Wel had Wilbrink nog een opmerking voor het museum. "Ik kwam hier aan en toen hing het al aan de muur. Toen zei ik wel: 'Mag het niet allemaal iets lager?' Want ik vind vaak dat het te hoog hangt. Normaal hangt het zeven centimeter hoger."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Anneke Wilbrink Cultuur Fundatie Nieuws
Deel dit artikel: