Nieuws

Bootverhuurders Giethoorn moeten gemeente per boot gaan betalen

Bootverhuurders Giethoorn moeten gemeente per boot gaan betalen
Bootverhuurders Giethoorn moeten gemeente per boot gaan betalen © RTV Oost / Robert Jansema
Bootverhuurders in Giethoorn die gebruik maken van de Dorpsgracht moeten per boot een bedrag gaan betalen aan de gemeente Steenwijkerland. De hoogte van het bedrag hangt af van de grootte van de boot. Dat blijkt uit het nieuwe vaar- en verhuurbeleid van de gemeente.
De regeling treft alle ondernemers die verhuur- en rondvaarboten hebben in de Dorpsgracht, het meest toeristische deel van Giethoorn. Tot nu hoeven zij de gemeente niets te betalen, maar dat gaat veranderen. De ondernemers moeten per houten punter jaarlijks 50 euro afdragen, per smalle boot 500 euro en per brede boot 1.500 euro. Boten breder dan 1.80 meter vallen onder de 'brede boten'.
Daarnaast moeten alle boten in Giethoorn op termijn elektrisch aangedreven worden. Voor verhuurboten geldt dat vanaf 1 januari 2023, voor de grote rondvaartboten is de datum van 1 januari 2031 vastgesteld.
De nieuwe regels komen er omdat de oude vaarverordening volgens de gemeente niet meer actueel is en in strijd met Europese regelgeving. Daarnaast is de toegenomen drukte in de Dorpsgracht in Giethoorn eveneens een reden om het beleid aan te passen.

Werkgroep

In een werkgroep is het afgelopen jaar nagedacht over het nieuwe vaar- en verhuurbeleid. Daarin waren onder andere Gieterse ondernemers en inwoners vertegenwoordigd.
Voordat het vaar- en verhuurbeleid definitief wordt vastgesteld door de gemeenteraad, gaat de gemeente in gesprek met de werkgroep en komen er informatieavonden. Hier wordt het beleid toegelicht en kan erop gereageerd worden. Op basis van de reacties kan het beleid nog aangescherpt worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.