Nieuws

Ümran Zambak: van voetballen in de kooi in Almelo naar profvoetballer in Turkije

"Vroeger mocht ik nooit meedoen, want er waren te veel goede jongens. Maar nu is het een beetje andersom en voelt het als mijn kooitje." De 19-jarige Ümran Zambak heeft het afgelopen seizoen competitiedebuut gemaakt voor de Turkse profclub Kayserispor. Maar zijn verhaal begint in de voetbalkooi in Almelo.
Als jeugdvoetballer begon Zambak bij amateurvoetbalclub Oranje-Nassau Almelo, waarna hij later de overstap maakte naar eersteklasseclub HVV Tubantia.

Transferverbod

Twee jaar geleden werd de Almeloër met Turkse roots uitgenodigd in Turkije, om stage te lopen bij zijn huidige club Kayserispor. "Na een succesvolle stage had ik de keus om een half jaar mee te trainen en te wachten totdat ik 18 werd, of terug naar Nederland te gaan en daar te spelen."
Het verhaal van Zambak begint in Almelo:
De carrière van profvoetballer Ümran Zambak begon in de voetbalkooi in Almelo
"Ik maakte de keus om te blijven maar omdat de club een transferverbod kreeg, moest ik nog een half jaar wachten voordat ik echt mocht spelen." De club bood Zambak een contract aan. Het gaf de jonge voetballer veel vertrouwen, waardoor hij de keus maakte om te blijven.

95ste minuut

Inmiddels heeft Zambak een vierjarig contract bij de club getekend en heeft hij zijn debuut mogen maken in de beker- en competitiewedstrijden. Het hoogtepunt van zijn seizoen was het moment dat hij in de verlenging van de Turkse beker, in de 95e minuut, met het hoofd zijn team naar een 1-0 voorsprong leidde.
Ümran Zambak in de voetbalkooi in Almelo
Ümran Zambak in de voetbalkooi in Almelo © Caner Mert
"Dat was een ongelofelijk moment. Een moment waar je eigenlijk niet van kan dromen, op zo'n moment de 1-0 maken." Daarna gaf hij in de 117e minuut een assist op de 2-0, de eindstand van de wedstrijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.