Nieuws

Carnaval ook in Raalte en Olst-Wijhe niet groot gevierd vanwege corona

Carnavalsoptocht in Raalte in 2019
Carnavalsoptocht in Raalte in 2019 © RTV Oost / Arnold Roolvink
Een groots carnaval zal er in de gemeente Raalte niet komen. Definitief is het nog niet helemaal, maar het lijkt erop dat de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente geen prinsen zullen aanwijzen, geen Elfde van de Elfde zullen vieren en geen optocht gaan organiseren. Vanavond gingen de verenigingen om tafel om te praten over het komende carnavalsseizoen in coronatijd.
"Er zijn een paar verenigingen die over de prinsen nog geen duidelijkheid hebben, die willen we de ruimte geven om daar uit te komen. Maar ik verwacht wel dat 't afgeblazen wordt", zegt Lyon Hutten, woordvoerder van de carnavalsverenigingen en zelf actief bij de Hekk'n Sluuters in Nieuw Heeten.
Lyon Hutten namens de 7 verenigingen uit Raalte

Ideeën

De coronamaatregelen maken het onmogelijk om carnaval te vieren zoals het bedoeld is. "Zoals we nu denken kan er eigenlijk niks", zegt Hutten. Er zijn wel ideeën om op een andere manier nog iets aan carnaval te doen, maar daar wordt de komende tijd verder naar gekeken.
Hutten verwacht volgende week definitief te kunnen melden wat de verenigingen doen met hun prinsen en de optochten. "De wagenbouwers zitten te wachten op wat ze kunnen." In februari van dit jaar werden optochten in de gemeente afgelast vanwege de storm die toen over de provincie raasde. "Dat is al apart. En dan krijg je nu dit."

Er zijn ergere dingen, maar....

"Het ligt natuurlijk wel in de lijn der verwachtingen en er zijn ergere dingen dan dit. Maar je wilt er gewoon een mooi carnavalsjaar van maken met z'n allen. Het wordt hier steeds mooier en beter de afgelopen jaren." Over de financiële gevolgen maakt Hutten zich geen zorgen. "Zoals het nu lijkt is het niet zo dat een groep weg zal vallen."
Hoe er nog wel aandacht kan worden geschonken aan carnaval in Raalte, moet later dit jaar duidelijk worden. "We hebben binnenkort overleg met de gemeente en de Veiligheidsregio. Op 1 januari moet het allemaal duidelijk zijn."

Onzekerheid in Olst

Carnavalsvereniging Iesselzotten uit Olst noemt het niet erg aannemelijk dat er een prins benoemd gaat worden. "We kijken nu naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een coronaproof tafelvoetbaltoernooi in plaats van de prinsverkiezingen."
Een definitief besluit wordt in november genomen, ook over het eventuele doorgaan van de optocht. "Het grote feest na afloop kan waarschijnlijk ook niet doorgaan, want coronaproof de polonaise lopen gaat niet. En over coronaproof een wagen te bouwen, dat lijkt mij onmogelijk."
Maar ongemerkt carnaval voorbij laten gaan, dat willen ze ook niet. "We gaan wel wat doen. Hoe we het invullen moeten we nog bedenken, maar carnaval gaat sowieso door."

Boskamp: geen prinsverkiezing

Ook carnavalsvereniging De Weteringzotten in Boskamp heeft een streep door de prinsverkiezing gezet. Of er helemaal een streep door het carnavalsfeest gaat, is nog niet duidelijk. "Het eventueel organiseren van een feest of optocht, en op welke wijze, wordt op en later moment besloten." Er wordt nog overlegd met de wagenbouwers of zij volgens de coronarichtlijnen willen en kunnen bouwen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.