Nieuws

Heterdaadje niet meer nodig: zo wil Enschede overlastgevers sneller bekeuren

Bestuurlijke boete
Bestuurlijke boete © ANP / Evert Elzinga
De gemeente Enschede wil overlastgevers te slim af zijn met een zogenoemde 'bestuurlijke boete'. Dit betekent dat de politie of handhavers in bepaalde gevallen al mogen bekeuren als er een aanwijzing is dat iemand de dader is.
'Bewijsvermoedens' zijn al voldoende, schrijft de gemeente in een persbericht. De bestuurlijke boete kan dus worden opgelegd zonder bekentenis van de dader of een heterdaadje.

Brief bij gedumpt afval

Als er een brief met jouw gegevens wordt gevonden bij gedumpt afval, is dit voldoende bewijs voor een bestuurlijke boete. Vervolgens is het aan jou om te bewijzen dat het afval van een ander is.
Wethouder Jurgen van Houdt: "Uit ervaringen blijkt dat de bestuurlijke boete meer effectief is tegen asociaal gedrag zoals illegale afvaldump, zo kunnen onze boa's nog effectiever handhaven".

Scooteroverlast

Boa's kunnen naast personen ook bedrijven een bestuurlijke boete oplossen. "Ook is het mogelijk om andere overlastfeiten zoals brommer- en scooteroverlast aan te pakken via de bestuurlijke boete", schrijft gemeente in een persbericht.
De raad bespreekt binnenkort een discussienotitie hierover, waarna het college met een definitief voorstel komt. De boete kan vervolgens per 1 januari 2021 worden ingevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.