Nieuws

Oevers IJssel schoner dan gemiddelde Nederlandse oever, nog wel veel afval gevonden

De IJssel bij Deventer stroomt richting Zwolle
De IJssel bij Deventer stroomt richting Zwolle © RTV Oost / Bart Kieft
Langs de oevers van de IJssel ligt gemiddeld minder afval dan langs andere Nederlandse oevers. Dat blijkt uit onderzoek van Schone Rivieren, een samenwerkingsverband van drie natuurorganisaties. De afgelopen maanden werden langs de oevers afvalmetingen uitgevoerd. Toch werden er nog 4400 stuks afval gevonden.
Gemiddeld lagen er langs de IJssel 314 stuks afval per honderd meter. Het landelijk gemiddelde ligt op 450 stuks. Het is voor het eerst dat er langs de IJssel dit soort metingen zijn uitgevoerd.

Plastic

Negentig procent van het gevonden afval is plastic piepschuim. Verder lagen er langs de oever ook veel verpakkingsmiddelen, van bijvoorbeeld snoep en chips.
Een ander groot probleem zijn zogenaamde nurdles. Dat zijn kleine plastic korreltjes. Dieren zien ze aan voor voedsel, maar het is onverteerbaar. Dat zorgt ervoor dat de dieren geen honger meer voelen en uiteindelijk sterven. Deze nurdles kwamen landelijk gezien bij 37 procent van de metingen langs de oevers voor.

Corona

Langs de IJssel werd dit onderzoek voor het eerst uitgevoerd, maar langs andere Nederlandse oevers niet. Het algehele beeld is dat de oevers de laatste maanden ernstiger vervuild zijn geraakt. Dat komt doordat vanwege de coronacrisis meer mensen in eigen land op vakantie zijn gegaan. Langs de rivieren is het daardoor wat drukker dan de afgelopen jaren.
Langs de in totaal 171 testlocaties zijn er bijna tachtigduizend stuks afval gevonden. "De resultaten zijn helder. Onze rivieren zijn sterk vervuild met plastic. Actie is nu nodig", aldus Schone Rivieren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.