Nieuws

Controleurs en veiligheidsmedewerkers van Arriva voortaan uitgerust met bodycam

Arriva trein op station Zwolle
Arriva trein op station Zwolle © Stefan Verkerk
Alle controleurs en veiligheidsmedewerkers van het Overijsselse vervoersbedrijf Arriva zijn met ingang van vandaag uitgerust met een bodycam.  
Het gebruik van de camera is aan strikte regels gebonden. Zo mag de bodycam niet standaard aan staan en mag hij pas worden aangezet als zich een onveilige situatie voordoet. Verder is de locatie van belang. Het gebruik van de bodycam is alleen gewenst op stations waar geen permanent cameratoezicht is.

Toegevoegde waarde

In verschillende regio's waar trein- en busbedrijven actief zijn, behoort de bodycam al langer tot de uitrusting van veiligheidsmedewerkers. Uit deze pilots en aanvullend onderzoek zou zijn gebleken dat het cameraatje een toegevoegde waarde voor de veiligheid heeft. Het heeft daarbij ook een de-escalerend effect, zegt Arriva.

Arriva is naast in Overijssel op de Vechtdallijn ook verantwoordelijk voor treinvervoer in Noord-Nederland, de Achterhoek en Limburg. Daarnaast verzorgt de vervoerder verschillende buslijnen, en de Waterbus in Zuid-Holland.

Medewerkers Arriva wilden bodycam al langer

Twee jaar geleden werden alle veiligheidsmedewerkers van de NS al uitgerust met bodycams. Medewerkers van Arriva hebben daarna ook bij hun werkgever verzocht de bodycam standaard toe te voegen aan de uitrusting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.