Advies aan Hoge Raad: houd veroordeling verdachte overval bejaarde broers uit Wijhe in stand

De veroordeling van een verdachte voor het overvallen van twee bejaarde broers uit Wijhe, in 2014, kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

In maart 2014 werden de twee hoogbejaarde broers in hun eigen woning overvallen. Er werd veel geweld gebruikt. Zo werden ze geschopt, geslagen en vastgebonden. Beide broers raakten zwaargewond.

Na meerdere zaken legde het gerechtshof een celstraf van zes jaar en negen maanden op aan de verdachte. Hij ging vervolgens in cassatie. Zijn advocaat vindt dat het bewijs, in beslag genomen schoenen, niet goed is gemotiveerd door het gerechtshof.

Niet het geval

Daar is de advocaat-generaal het niet mee eens. Hij vindt dat het NFI de schoensporen goed en nauwkeurig heeft onderzocht. Wel vindt de advocaat-generaal dat de straf van de verdachte iets verlaagd moet worden, omdat er een overschrijding was van de inzendtermijn van bepaalde stukken in de zaak.

Dit advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Het is een advies aan de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland. De Raad neemt een definitieve beslissing op 27 oktober 2020.

Overleden

Een jaar na de overval overleden beide broers. Ze kwamen door een koolmonoxidevergiftiging om het leven. Destijds, in 2015, werd geschokt gereageerd in Wijhe.

RTV Oost maakte toen een portret over de twee broers:

[StoryTelling:Media:]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Wijhe Salland Nieuws
Deel dit artikel: