Nieuws

Tubbergen wil opheffing van blokkade voor woningbouw De Esch

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
De gemeente Tubbergen wil zo snel mogelijk beginnen met het bouwen van huizen op het nieuwbouwplan De Esch. De Raad van State had begin dit jaar besloten om dat tijdelijk te verbieden, omdat het nieuwbouwplan niet aansloot op de woningbehoefte in het dorp. Nu het woningplan is aangepast, wil Tubbergen dat de Raad het nieuwbouwplan weer vrijgeeft.
Ontwikkelaar De Esch BV wilde starterswoningen bouwen vanaf 300.000 euro. Volgens omwonenden is er in Tubbergen behoefte aan woningen voor senioren en starters. Maar starters kunnen geen woningen van 300.000 euro betalen, zeggen de omwonenden. De Raad van State gaf hen gelijk. Daarom werd begin dit jaar het plan tijdelijk stilgelegd. Er moesten veranderingen komen, vond de Raad.
Intussen zijn de plannen ook daadwerkelijk aangepast, zegt de ontwikkelaar. "Er komen woningen met een lager prijspeil", stelde de advocaat van de gemeente. "De ontwikkelaar heeft aangegeven om voor eigen risico alvast te gaan bouwen."
Daarom vindt de gemeente dat de schorsing van het bestemmingsplan nu kan worden opgeheven en dat er gebouwd mag worden.

Snelle vervolgzitting

Het is twijfelachtig of de Raad van State ingaat op het verzoek van de gemeente. Op 9 november gaat de Raad het omstreden plan uitgebreid tegen het licht houden.
De raadsvoorzitter stelde vragen bij de haast van de gemeente. Er is nu nog geen enkele woning verkocht. Bouwers moeten ook nog eens een bouwvergunning aanvragen en daarnaast wordt een hypotheek pas verleend als het bestemmingsplan definitief is goedgekeurd. Toch vindt de gemeente dat de schorsing nu ongedaan moet worden gemaakt.
De vele omwonenden willen dat het plan wel geschorst blijft. De aanpassing van het plan is niet hard vastgelegd. "Het is een cosmetische ingreep", zegt hun woordvoerder. In hun ogen is er meer sprake van mooie woorden dan harde regels voor goedkopere woningen.

Wel of geen es

De Raad van State moet ook beoordelen of het plangebied op een es ligt. De gemeente zegt van niet.

Een es is een hoger gelegen akker op zandgrond.

Maar de kaart waarnaar de gemeente verwijst, stelt volgens de omwonenden niet veel voor. "Daaraan kunnen geen rechten worden ontleend." Uit hun officiële kaart van de provincie zou blijken dat de woningen wel op de es worden gebouwd. En dat is niet toegestaan. "De es en de stuwwallen zijn beschermd."
De Raad doet binnen drie weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.