Expeditie Oost: Djoeke's gevelbekleding mogelijk op duizend spoorweghuisjes

Normaal gesproken ontwerpt ze koffieapparaten en blenders, maar voor haar afstuderen ontwierp ze gevelbekleding voor 'lelijke' gebouwen langs het spoor. Het bleek een gouden greep, want ProRail overweegt nu om haar gevelbekleding toe te passen op zo'n dertienhonderd huisjes.

"Ik moest afstuderen voor mijn opleiding Industrieel Product Ontwerp (IPO) op Saxion en ik wilde dat graag op een duurzame manier doen", vertelt Djoeke Hurkens. "Ik wist dat ProRail ook graag inzet op duurzaamheid en dus stuurde ik hen een mailtje."

Duurzaamheid

Djoeke kreeg een positieve reactie, met een voorgesteld plan: het ontwerpen van gevelbekleding voor spoorweghuisjes, want die zijn alles behalve duurzaam.

"Dat klopt, want die bestaan volledig uit bakstenen en zitten veelal onder de graffiti", vervolgt Djoeke. "De gevelbekleding die ik ontworpen heb bestaat uit onder andere schimmel (paddenstoelen), zaagsel en gemaaid bermgras."

Haar afstuderen verliep uitstekend, want nu wordt haar idee wellicht uitgerold in heel Nederland.

Tekst gaat verder onder de video.

Uitstraling

Met haar gevelbekleding moeten de gebouwen langs spoorwegen, vaak in natuurlijke omgeving, zich meer aanpassen aan de omgeving. "En het moet minder uitnodigen tot het spuiten van graffiti."

Voor de vormgeving is gekozen voor een abstracte weergave van de ribben onder de hoed van een paddenstoel. Dat symboliseert de oorsprong van het materiaal, het straalt duurzaamheid uit en doet denken aan natuur.

Toekomst

Voor de ophanging ontwierp Djoeke een systeem met eenvoudige vormen waarvoor zo min mogelijk materiaal hoeft te worden gebruikt. Het wordt gemaakt van een sterk en volledig recyclebaar metaal. De levensduur ervan is zelfs langer dan de gebouwen.

Of uiteindelijk alle dertienhonderd gebouwen bekleed worden met de gevelbekleding van Djoeke is de vraag. "We gaan het nu testen en wie weet hebben we over een paar jaar alle gebouwen bekleed", zegt woordvoerder Aldert Baas van ProRail.

Impressie van Djoeke's ontwerp voor duurzame gevelbekleding (Foto: ProRail)
Impressie van Djoeke's ontwerp voor duurzame gevelbekleding (Foto: ProRail)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Expeditie Oost Saxion ProRail
Deel dit artikel: