Betaald voetbal

Jong Oranje kan EK bijna niet meer ontgaan na zege op Noorwegen

Noa Lang opende de score
Noa Lang opende de score © Orange Pictures
Jong Oranje kan bijna de tickets gaan boeken voor het EK van volgend jaar in Hongarije en Slovenië. De ploeg won vanavond in Almere met 2-0 van Noorwegen en is daardoor dicht bij kwalificatie.
Justin Hoogma, de Overijsselse inbreng bij Nederland, zat het gehele duel op de bank. Afgelopen vrijdag tegen Wit-Rusland was hij nog aanvoerder. Vanavond kreeg debutant Sven Botman de voorkeur. Hoogma zag Oranje, ondanks kansen voor Javairo Dilrosun en Myron Boadu, in het eerste bedrijf niet scoren.
Na rust lieten beide ploegen enkele goede kansen liggen, maar kort voor het einde was het raak voor Jong Oranje. Dani de Wit vond invaller Noa Lang, die vorig jaar nog enkele duels voor FC Twente speelde, en die schoot overtuigend de 1-0 binnen. Noorwegen ging op zoek naar de gelijkmaker, Boadu profiteerde van de ruimte die Nederland daardoor kreeg en maakte in blessuretijd de 2-0.

Kwalificatie

Nederland staat door de zege op de volle 18 punten uit 6 duels. Portugal is tweede met zes punten en één duel minder. De volgende wedstrijd van Jong Oranje is op donderdag 8 oktober tegen het nietige Gibraltar. 13 oktober volgt dan het uitduel op Cyprus. In november speelt Nederland nog thuis tegen Wit-Rusland en uit bij Portugal.
De 9 groepswinnaars en de vijf beste nummers twee plaatsen zich voor het hoofdtoernooi. Daarvoor zijn gastlanden Hongarije en Slovenië direct geplaatst. Het hoofdtoernooi wordt gespeeld in twee fases. In maart 2021 is de groepsfase en van 31 mei tot en met 6 juni is de knock-outfase.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.