Nieuws

CDA Overijssel omarmt plan boeren die stikstofruimte willen verhuren

Boeren willen oplossing stikstofproblematiek
Boeren willen oplossing stikstofproblematiek © Wouter de Wilde
CDA Overijssel vindt dat boeren de mogelijkheid moeten krijgen om stikstofruimte te verhuren aan bedrijven die tijdelijk meer stikstofruimte nodig hebben, zoals bouwbedrijven.
Volgens het CDA kunnen de boeren met de opbrengsten van het verhuren van stikstofruimte hun oude stallen verduurzamen en vernieuwen, waardoor de stikstofuitstoot verder vermindert.
Het plan om stikstofruimte te leasen van boeren is bedacht door melkveehouders uit Nieuwkoop. Rijk en provincie Zuid-Holland moeten er nog mee akkoord gaan. Maar het CDA ziet ook mogelijkheden voor Overijssel en vraagt Gedeputeerde Staten of die zich daarvoor willen inzetten.
"Het verhuren van stikstofruimte kan bijdragen aan een lagere uitstoot van ammoniak in de landbouw en biedt ontwikkelruimte voor de landbouw en voor andere sectoren. Ook zorgt het voor verminderde stikstofbelasting op de Overijsselse natuur", zegt CDA-Statenlid Karin van der Toorn. "Belangrijk is dat tegenover de aanpassingen die boeren doen een goed verdienmodel staat en dat op deze manier de stikstofruimte niet uit de landbouw verdwijnt."
Zij constateert dat het debat over de stikstofproblematiek ertoe heeft geleid dat veel boeren het vertrouwen in de overheid zijn kwijtgeraakt. Het omarmen van een plan dat uit de agrarische sector komt en dat samen met de boeren verder uit te werken, kan helpen het vertrouwen terug te krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.