Nieuws

Raalter carnavalsverenigingen schrappen komend jaar alle optochten

Carnavalsoptocht in Raalte
Carnavalsoptocht in Raalte © RTV Oost / Arnold Roolvink
Geen Grote Sallandse Carnavalsoptocht in Raalte komend jaar en ook geen Bonte Narrenstoet in Heino. Op het grondgebied van de gemeente Raalte vindt komend carnavalsseizoen geen enkele carnavalsoptocht plaats.
De zeven carnavalsverenigingen uit de gemeente Raalte hebben de afgelopen weken regelmatig met elkaar overlegd, maar de uitkomst is teleurstellend weinig verrassend. De vijf optochten die gepland stonden in Heino, Heeten, Nieuw Heeten, Broekland en Raalte gaan niet door.
Raalter verenigingen schrappen alle vijf de optochten
Na Oldenzaal en Lemelerveld volgen ook de verenigingen uit Raalte en buurtdorpen nu met het besluit om de geplande optochten te schrappen.
Verantwoordelijkheid en duidelijkheid
"We voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers en deelnemers aan onze Grote Sallandse Optocht. Er bestaat een goede kans dat wij die zekerheid niet kunnen bieden. Daarom zijn we tot dit besluit gekomen," vertelt Jorrit van Leusden namens de Stöppelkaters uit Raalte.
Ook moest er duidelijkheid komen voor de wagenbouwers. "Deelnemers beginnen vaak al maanden voor de optocht met de voorbereidingen. Met name de bouwers van de grote wagens steken rond deze tijd van het jaar de armen al uit de mouwen," stelt Johnny Nijenhuis namens de Sökkestoppers uit Heino.
Johnny Nijenhuis van de Sökkestoppers uit Heino
Johnny Nijenhuis van de Sökkestoppers uit Heino © RTV Oost / Ties van der Heide

Definitieve lot van de prins
Of er dit jaar nieuwe prinsen worden benoemd, is aan de carnavalsverenigingen zelf. Vijf van de zeven verenigingen hebben daar inmiddels een besluit over genomen; zij benoemen geen nieuwe prins.
Alleen de verenigingen uit Heino en Heeten houden de deur nog op een kier voor een nieuwe prins, in verband met hun 55-jarig jubileum.

Sober carnavalsjaar
Geen optochten, geen presentatie van prinsen op de Elfde van de Elfde en daarvoor in de plaats de aankondiging van een sober carnavalsjaar. Helemaal niks doen, dat is geen optie voor de verenigingen.
“Kerstmis zet je ook niet zomaar aan de kant”, vergeleek Ronald Nijboer eerder al namens de Stöppelkaters uit Raalte.

'Uithuilen en weer doorgaan'

Op welke manier carnaval komend jaar wél gevierd wordt, is nog een zoektocht voor de Sallandse verenigingen.
Lyon Hutten, regiovoorzitter van de 7 verenigingen
Lyon Hutten, regiovoorzitter van de 7 verenigingen © RTV Oost / Ties van der Heide
"Het is uithuilen en weer doorgaan. Ik heb van verschillende verenigingen al begrepen dat zij al zijn begonnen met het verkennen van activiteiten die wel binnen de maatregelen zouden passen," vertelt Lyon Hutten namens de zeven verenigingen. "Daar zal elke vereniging zelf mee aan de slag gaan. Carnavalsvierders zouden geen carnavalsvierders zijn als daar geen te gekke ideeën uit voortvloeien."

Tweede afgelasting op rij
Voor de optochtcommissies van de Stöppelkaters uit Raalte, Hekk'nsluuters uit Nieuw Heeten en de Salland Zotten uit Heeten is de domper misschien wel extra groot: zij moesten ook dit jaar hun carnavalsoptocht al afgelasten, toen omdat storm Ellen over ons land raasde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.