Iconische herberg Witte Paarden gesloopt: "Er hebben zich hier wat taferelen afgespeeld"

BZN trad er op, Drukwerk en ook The Cats zijn er geweest. Vandaag werd de iconische herberg De Witte Paarden in Witte Paarden gesloopt. Zonde, vinden voorbijgangers die toch even blijven kijken hoe de grijper van een grote graafmachine het pand met de grond gelijkmaakte. "Er hebben zich hier wel taferelen afgespeeld."

Dat het niet lang meer kon duren voor het karakteristieke pand zou worden gesloopt was wel duidelijk. Al een week of twee werd er gewerkt aan het verwijderen van dakpannen en asbest. 

Het dak van De Witte Paarden was de afgelopen weken al gesloopt (Foto: Rhoxana Ynema)
Het dak van De Witte Paarden was de afgelopen weken al gesloopt (Foto: Rhoxana Ynema)

Glaasje bier

"Hier kwamen we vroeger ons eerste glaasje bier drinken", vertelt een man die het gras naast het pand nog wil gaan maaien. En vrouwen versieren, misschien? "Dat viel nog wel mee", lacht de man. "Soms met een glaasje bier op. Dat hielp wel." Hij heeft genoeg herinneringen in het gebouw liggen. "Je hebt hier je vrienden gevonden, maar ook de gezelligheid met elkaar." 

Hij vertelt over een vrouw die ook wel eens in de herberg kwam, een dame met rood haar. "Van die vrouwen wordt gezegd dat ze vurig zijn, volgens mij klopt dat wel", zegt hij verwijzend naar verhalen waarvoor de toiletten in de herberg ook wel eens gebruikt werden. "Ze liep er wel aardig sexy bij. Er hebben zich hier wel taferelen afgespeeld."

Een graafmachine maakt de herberg met de grond gelijk (Foto: RTV Oost)
Een graafmachine maakt de herberg met de grond gelijk (Foto: RTV Oost)

Jammer

Twee mannen zijn ook komen kijken naar de sloop van de herberg. "Ik vind het jammer dat het er af gaat", zegt één van hen. De man naast hem beaamt dat. "Jammer dat het wordt afgebroken. Zo slecht ziet het er toch ook niet uit." Toch gaat het al langere tijd bergafwaarts met het pand. Er zijn onder meer verhalen over problemen met hennep.

In 1910, toen paard en wagen nog door de straten van het buurtschap in Steenwijkerland reden, werd de herberg gebouwd. Het gehucht Witte Paarden dankt haar naam aan de herberg. "Vroeger trad hier BZN op", zegt een man die foto's staat te maken. "Grote artiesten." Maar alles gaat voorbij. "Aan alles komt een eind, ook aan mij", grapt de man terwijl hij met zijn fototoestel vastlegt hoe de graafmachine zonder mededogen een nieuwe hap uit het iconische pand neemt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Witte Paarden Nieuws
Deel dit artikel: