Nieuws

Minister De Jonge: 'Coronatest nog wekenlang lastig verhaal'

De testlocatie in Deventer
De testlocatie in Deventer © Rens Hulman
Het maken van een afspraak voor een coronatest blijft de komende weken een moeilijk verhaal. Dat zegt minister Hugo de Jonge tegenover de NOS.
De krapte heeft te maken met de laboratoriumcapaciteit om tests te analyseren, zegt De Jonge. Om die uit te breiden sloot hij eind vorige maand contracten met Duitse labs en daar komt nu een Belgisch laboratorium bij.
Op dit moment kunnen dagelijks 30.000 mensen worden getest. Eind deze maand moet dat 50.000 zijn, verwacht de minister. Eind oktober hoopt hij op 70.000 te zitten.

Nauwelijks plek

Gisteren bleek dat het vrijwel onmogelijk is om een afspraak te maken voor een coronatest. Op slechts vier van de honderd testlocaties was nog ruim voldoende plek.
In Overijssel zitten de zeven testlocaties allemaal stampvol. Veel mensen die zich willen laten testen, krijgen te horen dat dat niet mogelijk is. En als het al lukt om een afspraak te maken, moeten ze daarvoor uren in de auto zitten. Zo zijn Overijsselaars al doorverwezen naar onder meer Drachten, Groningen en zelfs Den Haag.
Ook riep de GGD Twente op om een geplande coronatest weer af te zeggen als de klachten verdwenen zijn.

Meldpunt
RTV Oost heeft een testmeldpunt geopend. We zijn benieuwd hoe het maken van een afspraak voor een coronatest bij jou verliep. Deel jouw ervaring via het meldpunt.

Voorrang voor beroepsgroepen

Op de vraag of er een voorrangsregeling komt voor mensen in cruciale beroepen, zoals in de zorg of het onderwijs, wilde De Jonge nog geen antwoord geven. "We zijn er hard mee bezig, maar de puzzel is nog niet gelegd."
Eerder deze week zei de minister dat hij vandaag uitsluitsel hoopte te geven hierover. "Het is complex, want voorrang voor de een, is vertraging voor de ander."
In Friesland hebben zorginstellingen op eigen houtje al afgesproken met de GGD dat zorgmedewerkers voorrang kunnen krijgen. Ook schakelen sommige bedrijven en instellingen commerciële aanbieders in om hun personeel te laten testen.

'Onbetrouwbaar'

De Jonge vindt dat geen goed idee: "Ieder voor zich is geen oplossing." Bovendien gaat het volgens de minister bij een commerciële partij vaak om een onbetrouwbare sneltest. En als het wel een betrouwbare test is, is dat labcapaciteit die de GGD zou kunnen gebruiken in plaats van commerciële partijen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.