Nieuws

Twentse proef met 'boefjes' die niet achter tralies gaan voor klein vergrijp wordt landelijk ingevoerd

Het is een succes: de pilot waarbij minderjarigen in Overijssel en Gelderland niet meer worden opgesloten voor een klein vergrijp, maar streng worden toegesproken. De proef, die twee jaar geleden begon in Twente, wordt per 1 oktober uitgerold over het hele land. 
Als een minderjarige wordt verdacht van bijvoorbeeld een winkeldiefstal, wordt een standaard procedure gevolgd. Vingerafdrukken afgeven, schoenen inleveren, fouilleren en wachten totdat het onderzoek is afgerond in een cel. Het is een ingrijpende gebeurtenis die er bij kinderen inhakt. "Als de deur in het slot valt en je hoort het gehuil van een kind door het gebouw galmen, dan voel je dat er iets niet klopt", zei een agent hierover eerder tegen RTV Oost.
Dit staat je nu nog te wachten als je buiten Twente wordt gepakt voor een klein vergrijp:
Dit staat je nu nog te wachten als je buiten Twente wordt gepakt voor een klein vergrijp

Twents idee

In Twente deden ze dit vanaf 2018 al niet meer. De medewerkers geloofden heilig in een zachtere aanpak van minderjarige verdachten die voor het eerst in de fout gaan. De 'boefjes' werden niet meer opgesloten, maar streng toegesproken tijdens een gesprek met hun ouders erbij.
Het zogenoemde reprimandegesprek bleek goed te werken: het eerste half jaar van de proef werden er meer dan honderd gesprekken gevoerd en niemand ging opnieuw de fout in. Daarnaast scheelt het de agenten veel tijd.
En dus werd de werkwijze vorig jaar ingevoerd in het politiedistrict Oost-Nederland. Dat bleek een groot succes: vanaf 1 oktober wordt de pilot uitgerold over heel het land.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.