Nieuws

Kunstwandelroute moet Deventer Vogeleiland opstuwen in vaart der volkeren

Een kunstwandeling op het Deventer Vogeleiland moet het geplaagde historische eiland bij het Deventer station nog meer nieuw elan geven. Het Vogeleiland kreeg in de voorbije decennia vooral te maken met verval, vernielingen en overlast. "Maar feitelijk is dit de start van een nieuw Vogeleiland."
"Heel belangrijk", zegt Freekje Vervoort van de stichting Vogeleiland over de komst van de kunstwandelroute op het eiland. Vanaf zondag kan er gewandeld worden langs het werk van vijf kunstenaars: Jeroen Diepenmaat, Susanne Sörensen, Tamara Stoffers, Jojanneke Dekens en Stefan Verbeek.

Fascinerende plek

"Zij hebben kunstwerken gemaakt die eigenlijk alleen maar hier op het Vogeleiland kunnen ontstaan, die echt iets te maken hebben met deze plek", zegt Eva Kleeman, die samen met Loes ten Anscher het idee voor de kunstwandeling heeft ontwikkeld. "We hebben speciaal voor deze fascinerende plek gekozen, omdat hier veel gaande is. Aan de ene kant vervallen, aan de andere kant komt het opnieuw tot leven."
Dat laatste wordt benadrukt door Freekje Vervoort. Zij is vol vertrouwen over de toekomst van het eiland na donkere jaren waarin de toekomst van het Vogeleiland aan een zijden draad hing. Hernieuwde samenwerking met de gemeente Deventer, nieuwe uitbaters van de horeca op het eiland en allerlei nieuwe initiatieven geven haar goede hoop. "Ik ben zeker optimistisch", zegt ze lachend.

Moskou aan de Singel

Het werk van de vijf kunstenaars draagt daar zeker aan bij. Bijvoorbeeld de Russische enclave die kunstenaar Tamara Stoffers heeft gemaakt. In de pauwenkooi realiseert zij haar eigen 'Moskou aan de Singel', verwijzend naar de voormalige geuzennaam van Deventer; Moskou aan de IJssel.
Jeroen Diepenmaat heeft een conceptueel geluidskunstwerk neergezet, Susanne Sörensen installeert op het Vogeleiland een volk van motoronderdelen en skeletfragmenten. Bij Jojanneke Dekens staat de overreden eend centraal en Stefan Verbeek reageert in zijn animatie op de vogels van het eiland.
De kunstwandeling op het Deventer Vogeleiland is vanaf komende zondag 13 september geopend van negen uur 's ochtends tot vijf uur 's middags. De wandeling begint bij parkcafé Mees.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.