Online chantage van mannen met naaktfoto's, OM eiste jarenlange celstraffen

Voor de rechtbank in Almelo zijn gevangenisstraffen van 3,5 jaar waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk en 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk geëist tegen twee mannen van 21 uit Enschede. De twee zouden tussen oktober vorig jaar en mei dit jaar zeker 13 mannen hebben afgeperst.

De Enschedeërs zouden zich online hebben voorgedaan als Amber of Fleur die in ruil voor een naaktfoto van de mannen ook wel pikante foto's en filmpjes wilden delen. De slachtoffers, veelal jongemannen van rond de 16, die een foto stuurden werden vervolgens gechanteerd. 'Amber' en 'Fleur' dreigden de foto's met familie en vrienden te delen als er niet flink betaald werd.

Ze moesten geld overmaken op rekeningen van een van de verdachten, online tegoedbonnen kopen of honderden keren met betaalnummers van de verdachten bellen. De slachtoffers zouden vervolgens tot hun laatste cent zijn afgeperst. Pas als ze bewezen dat hun bankrekening leeg was zouden de twee Enschedeërs, want zij zitten volgens het OM achter de namen van Amber en Fleur, zijn gestopt.

De angst en stress die de afpersingen met zich meebrachten hebben grote impact op de slachtoffers. De officier van justitie wil daarom dat de twee verdachten per slachtoffer 1300 euro smartengeld betalen.

Een van de 21-jarige verdachten werd vorig jaar ook al veroordeeld voor exact dezelfde soort chantage. Hij kreeg onder andere een voorwaardelijke celstraf van één jaar. De officier van justitie wil dat de man dat jaar ook uit gaat zitten.

De vriendinnen van de twee Enschedeërs worden waarschijnlijk ook vervolgd, zij worden ervan verdacht dat ze betrokken waren bij het innen van de buit. Het vonnis is over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: