Nieuws

Minister: zorgmedewerkers en onderwijspersoneel krijgen voorrang bij coronatest

Coronatest
Coronatest © RTV Oost
Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel met klachten die op coronasymptomen lijken, krijgen tijdelijk voorrang op anderen bij het aanvragen van een coronatest. Het gaat specifiek om zorgpersoneel dat essentieel is voor patiëntenzorg en zich niet zomaar kan laten vervangen, meldt zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
De GGD'en streven ernaar de voorrangsregeling vanaf eind volgende week van start te laten gaan. Essentieel zorg- en onderwijspersoneel krijgt voorrang totdat het tekort is opgelost. Dat tekort aan coronatests is de afgelopen tijd flink opgelopen, vooral door beperkte capaciteit in de laboratoria. Pas als die knelpunten zijn opgelost, kunnen de GGD'en opschalen.

Lang wachten in Overijssel

Ook in Overijssel moeten mensen die zich willen laten testen lang wachten. Lange wacht- en reistijden zijn schering en inslag bij de GGD'en in Twente en IJsselland.
Reden voor RTV Oost om een meldpunt in het leven te roepen waar inwoners van Overijssel hun ervaringen konden delen met de omroep. Dat leverde ruim 550 meldingen op. Bekijk hier de uitkomsten van het meldpunt in cijfers.

Maatschappelijke impact

Voor onderwijspersoneel geldt dat zij zich alleen met voorrang mogen laten testen als ze "nodig zijn om te voorkomen dat leerlingen geen onderwijs krijgen", aldus De Jonge. "Deze keuze maak ik vanwege de maatschappelijke impact die het heeft als leerlingen niet naar school kunnen, terwijl alle kinderen verplicht zijn om onderwijs te volgen."
Mensen die op de uitslag van een test wachten, doen dat namelijk thuis. In die tijd zitten ook kinderen thuis bij ouders, die dan niet naar hun werk kunnen.

Zorgvuldigheid

De minister heeft werkgevers in de zorg en het onderwijs opgeroepen zorgvuldig te zijn met het voorrangsproces, om te voorkomen dat tal van leraren en zorgmedewerkers zich met voorrang laten testen terwijl dit misschien niet noodzakelijk is. "Testen met voorrang kan alleen goed gaan als dit niet onnodig ten koste gaat van het kunnen testen van andere mensen met klachten", schrijft de bewindsman.
GGD'en moeten per regio een voorrangssysteem inrichten. De onderwijzers en zorgpersoneel kunnen zich "via een eenvoudige procedure" bij de GGD aanmelden voor zo'n voorrangstest. De GGD'en praten met brancheorganisaties als zorgkoepels en onderwijsraden om dit praktisch uit te werken.

Fast lanes

"Zo wordt onderzocht of fast lanes voor zorgmedewerkers in het regionale ziekenhuis kunnen worden ingericht om de doorlooptijd kort te houden." Voor onderwijspersoneel wordt gekeken of tests sneller kunnen terugkomen van het lab.
Onderwijsminister Arie Slob uit Zwolle is blij dat leraren zich snel kunnen laten testen en snel de uitslag krijgen. "We willen dat leerlingen zo min mogelijk lessen hoeven te missen, dat is belangrijk voor hun ontwikkeling", zegt hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.