Raadslid Hengelo: 'Speelt zwarte piet een rol in afgelasting intocht?''

Is het coronavirus de enige reden van de afgelasting van de Sinterklaasintocht in Hengelo? Of speelt de zwartepietendiscussie ook een rol? Die vraag stelt het onafhankelijk raadslid Leo Janssen in een brief aan de raad.

Janssen zegt informatie te hebben dat ook de aanwezigheid van zwarte pieten een rol heeft gespeeld in het besluit om de intocht van Sinterklaas niet door te laten gaan. 

In de brief schrijft Janssen: 'Een intocht met zwarte pieten zou volgens burgemeester Schelberg en/of de Veiligheidsregio een veiligheidsrisico met zich meebrengen. Een veiligheidsrisico zo heeft ondergetekende begrepen, vanwege het risico dat de radicale actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Hengelo zou komen en signalen over een georganiseerde tegenreactie vanuit de samenleving, door voorstanders van zwarte piet'. 

'Het is echt onjuist'

In een reactie laat de gemeente Hengelo weten zich totaal niet te herkennen in het verhaal van Janssen. "Het is echt onjuist en we nemen er afstand van", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Groot evenement

De aankomst van Sinterklaas in Hengelo stond gepland voor 14 november. Door het coronavirus en de daaruit voortvloeiende anderhalvemetermaatregel is volgens de organisator Stichting Hengelo Sint Nicolaasstad een veilige intocht onmogelijk.

De Sinterklaasintocht in Hengelo is met tweehonderd zwarte pieten en een rondgang door de stad met diverse wagens altijd een groot evenement.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
hengelo Sinterklaas Zwarte Piet intocht Nieuws
Deel dit artikel: