Nieuws

Drone helpt waterpolitie bij controles in onder meer Giethoorn

Drone helpt waterpolitie bij controles
Drone helpt waterpolitie bij controles © RTV Oost/Wouter de Wilde
De waterpolitie Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid hebben afgelopen zomer drones ingezet bij controles op het water. Met behulp van de drone kunnen overtredingen beter en eerder worden geconstateerd. Naast plaatsen in Gelderland werd ook in Giethoorn gecontroleerd.
In totaal stonden acht controles gepland voor deze zomer, maar vanwege slecht weer konden er drie niet doorgaan. Honderdvijftig vaartuigen werden gecontroleerd en er werden 56 boetes uitgedeeld. Overtredingen die geconstateerd werden waren het niet hebben van een dodemanskoord, te snel varen, waterskiën waar dat niet mag en het onvoldoende zicht hebben.

'Onzichtbaar controleren'

Het ging om een proef en de initiatiefnemers hiervan zijn tevreden. "Bij reguliere controles zien we vaak dat watersporters zich netjes gedragen als wij in de buurt komen. Of elkaar zelfs waarschuwen. Met de drone kunnen we onzichtbaar controleren."
Door de positieve resultaten wil de waterpolitie de drone ook in het volgende watersportseizoen inzetten en de controles zelfs uitbreiden. De drone is geen vervanging; ook de reguliere controles en surveillance op het water gaan gewoon door.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.