'Geen windmolens vlakbij Natura 2000-gebied Lutterzand'

Geen windmolens vlakbij het Natura 2000-gebied Het Lutterzand. Dat is de mening van landgoedeigenaren Teun Scholten en André Bijkerk. Zij zijn bang dat het de biodiversiteit van de natuur verslechtert.

Bijkerk vermoedt dat er al een politieke deal gesloten is tussen de gemeente Losser, de gemeente Bad Bentheim en de provincie Overijssel. "Omdat er al een cluster molens aan de Duitse kant staat, lijkt het net alsof het in Nederland ook wel kan. Maar hier staat nog niks en wat ons betreft komen er hier ook geen windmolens."

Natuurbeheer

Teun Scholten woont midden in het Lutterzand, op landgoed Het Meuleman. "Als landgoedeigenaar onderhoud je de natuur zo goed mogelijk. Wij zorgen ervoor dat de natuurwaarden hier hoog blijven. Windmolens doen afbreuk aan ons natuurwerk. Bovendien is het een heel mooi gebied waar veel toeristen komen. En dat willen we graag zo houden."

Tekst gaat verder onder de video.

Vierhonderd meter

En niet alleen bewoners van de Nederlandse kant maken zich zorgen over de komst van windmolens. Aan de Duitse kant komen er op nieuwe plekken ook hoge molens. In sommige gevallen maar vierhonderd meter van een huis af. 

Duitse kant

Jolande Oude Nijhuis woont sinds 2001 in Duitsland. Volgens haar draait het alleen maar om geld. "Mensen die een stuk land ter beschikking stellen voor zo'n molen, verdienen er goed aan. Maar met de andere bewoners wordt niet eens overlegd. Ik ben zeker niet tegen windmolens, maar ik maak mij echt zorgen om onze omgeving."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: