Verdachten kwartetmoord in Enschede zwijgen

De drie hoofdverdachten van de viervoudige moord in een growshop in Enschede zwijgen in de rechtbank in Almelo, die dinsdag begon met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Op vragen van de rechtbank over de feiten uit het dossier antwoorden de 33-jarige Dejan A., zijn vader Camil (59) en zijn broer Denis (32) herhaaldelijk dat ze zich beroepen op hun zwijgrecht.

Op 13 november 2018 werden vier doodgeschoten mannen gevonden in een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat. De slachtoffers werden van dichtbij doodgeschoten, mogelijk vanwege een ruzie in de hennepwereld.

Drie keer geraakt

De eigenaar van de growshop, Tuan Nguyen, werd gevonden bij de ingang van het pand en is drie keer in zijn hoofd geraakt, hield de rechter de verdachten voor. Ook de andere slachtoffers zijn in het hoofd geschoten.

Uit forensisch onderzoek is gebleken dat alle vier slachtoffers met twee verschillende kalibers kogels om het leven zijn gebracht. Verder zijn er tien hulzen gevonden, waarvan een huls in een rolkoffer die in de kofferbak van de auto van verdachten lag. Die huls zou uit hetzelfde wapen zijn gekomen dat gebruikt is bij de viervoudige moord in Enschede.

Naast dit spoor is er meer bewijs tegen de verdachten. Zo is er dna van oudste zoon Dejan gevonden op een kogelhuls, die gevonden werd op de crimescene. Ook zat er dna van zoon Denis op een losgetrokken kabel. Verder zat er bloed van één van de slachtoffers in de auto van de verdachten. 

Kleding

De recherche heeft ook ingezoomd op de kleding die de verdachten die dag droegen. Zo droeg de verdachte vader die dag nieuwe laarsje met een gladde onderkant. Die laarsjes zijn nooit teruggevonden. 

Een buurtbewoner van de growshop heeft rond het moordtijdstip een "luguber ogend" drietal langs zien wandelen. Een van hen droeg een gleufhoed. Eenzelfde hoed is teruggevonden in het appartement van de vader. 

Tenslotte is opvallend dat zoon Denis op een verjaardagsfeestje 's avonds heel andere kleren droeg dan 's ochtends. Hij zou 's avonds kleding van zijn vader aan hebben gehad. Op camerabeelden is te zien dat de verdachten 's middags grote tassen droegen. Volgens justitie zat daarin de 'moordkleding'. 

Medeplichtigheid

De drie hoofdverdachten werden een kleine twee weken na de moordpartij opgepakt. Twee andere mannen en een vrouw worden verdacht van medeplichtigheid. Dit drietal zou de wapens hebben geleverd dan wel daarin hebben bemiddeld. Zij staan woensdag voor de rechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: