Dalfsenaar krijgt geldboete voor veroorzaken fataal verkeersongeval

De rechtbank heeft een 51-jarige man uit Dalfsen tot een geldboete van duizend euro veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop in Neede.

Op 17 juli 2018  wilde de man vanaf een uitrit de weg opdraaien en zag daarbij een van links komende voetgangster over het hoofd. Hij reed de voetgangster aan die een week later overleed aan haar verwondingen.

Gevaarzetting
De man werd aangeklaagd voor dood door schuld. Als dit niet bewezen kon worden zou de man veroordeeld moeten voor gevaarzetting. De man is vrijgesproken van dood door schuld, omdat er geen sprake was van schuld zoals bedoeld in artikel zes van de Wegenverkeerswet.

Wel was er sprake van gevaarzetting, omdat de man onvoldoende naar links heeft gekeken toen hij de weg op wilde draaien en daardoor de voetgangster te laat zag.

Verkeersfouten
Bij deelname aan het verkeer kunnen relatief kleine verkeersfouten soms grote en onherstelbare gevolgen hebben. Hoewel ook die gevolgen in de strafoplegging kunnen worden betrokken, moet volgens de rechtbank bij de bestraffing van dit soort verkeersfouten met name worden gelet op de ernst van de fout.

Geldboete
In zaken zoals deze, waarbij de verkeersfout bestaat uit het onvoldoende naar links kijken, worden voornamelijk geldboetes opgelegd. De rechtbank legt aan de man daarom een geldboete op van duizend euro.

De rechtbank ziet geen aanleiding om de door de officier van justitie geëiste voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op te leggen aangezien het ongeluk al meer dan twee jaar geleden heeft plaatsgevonden.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
rechtbank dalfsen Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: