Nieuws

Ziekenhuis Hardenberg werkt aan grootste operatie uit de geschiedenis: de verhuizing

Nog heel even en het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg is niet meer. Vandaag is begonnen met de verhuizing naar het splinternieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. Het nieuwe ziekenhuis was al een paar maanden klaar, maar door corona moest de verhuizing worden uitgesteld.
Het streekziekenhuis was erg verouderd en bestond uit een lappendeken van oude panden, aanbouwen en noodgebouwtjes. Het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum is een modern en compact ziekenhuis voor patiënten uit heel Noord-Oost Overijssel en Zuid-Oost Drenthe.

Zaterdag spannendste dag

De kantoren zijn vandaag als eerste aan de beurt om te verhuizen naar de nieuwbouw. Zaterdag is het meest complexe deel van de verhuizing: dan moeten zo'n tachtig kwetsbare patiënten veilig naar de nieuwe afdelingen, die dan ook direct goed moeten functioneren.
Moderne apparatuur staat klaar in Saxenburgh Medisch Centrum
Moderne apparatuur staat klaar in Saxenburgh Medisch Centrum © eigen foto Saxenburgh
Afgelopen dagen zijn er al minder te plannen operaties uitgevoerd, zodat het aantal patiënten dat met bed en al moet verhuizen te overzien is. De patiënten hoeven maar een klein stukje vervoerd te worden: de nieuwbouw staat op hetzelfde terrein als het oude ziekenhuis.
In totaal werken er 1750 mensen in het ziekenhuis, die gelijk weer op hun nieuwe werkplek aan de slag moeten. Een groot deel van de apparatuur is vernieuwd en staat al klaar om gebruikt te worden voor de patiënten.

Efficiënt

Het nieuwe ziekenhuis heeft 130 bedden, dat is tien minder dan nu. Toch kunnen er straks meer patiënten terecht, doordat de beschikbare bedden efficiënter kunnen worden ingezet. Dat geldt ook voor de poliklinieken: de ruimtes zijn zo ingericht dat meerdere specialisten van dezelfde ruimten gebruik kunnen maken.
Het ziekenhuis is gebouwd rond een centrale binnenplaats, een atrium. Daardoor zijn de looproutes kort en komt er veel daglicht binnen. De poli's hebben ook niet meer allemaal een aparte wachtkamer, patiënten kunnen wachten in het atrium.
Atrium van Saxenburgh Medisch Centrum
Atrium van Saxenburgh Medisch Centrum © eigen foto Saxenburgh

Wonder

Het is een klein wonder dat het nieuwe ziekenhuis er is: er werd jaren over gesproken, maar het lukte niet de financiering rond te krijgen. Het verouderde ziekenhuis werd zelfs bedreigd met sluiting. Uiteindelijk hielpen de specialisten zelf mee met de financiering van een kleiner, maar hoogwaardig en efficiënt ziekenhuis.
RTV Oost besteedt vrijdag en zaterdag uitgebreid aandacht aan de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg en de complexe verhuizing.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.