Een andere Prinsjesdag dan normaal, dit is wat Overijsselse Kamerleden ervan vonden

Door het coronavirus verliep Prinsjesdag anders dan normaal: er was geen koninklijke rijtoer of balkonscène en de troonrede werd voorgelezen in de Grote Kerk in Den Haag in plaats van in de Ridderzaal. Overijsselse Tweede Kamerleden hebben de dag op hun eigen manier gevolgd. 

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA was vandaag wel in Den Haag. Hij is blij dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de investeringen in wegen, rivieren en spoor naar voren haalt. Daardoor wordt het onderhoud van de N18 en de Twentekanalen vervroegd.

Maar er zit volgens Omtzigt nog meer in voor Overijssel. "Ik denk dat Overijssel goed moet kijken naar spoornetwerk. Vanuit Zwolle zijn ze heel actief bezig om de stad aan te sluiten op de hogesnelheidslijnen, in binnen- en buitenland. Ik zou het belangrijk vinden dat Hengelo diezelfde ambities heeft, zodat Hengelo kan worden aangesloten op de Duitse netwerken." 

Woningtekort

SP-lid Frank Futselaar uit Zwolle was niet bij de troonrede en heeft deze op tv bekeken. "Het is toch raar om in deze tijden bij elkaar te komen, daarom heb ik de troonrede maar alleen gekeken."

Futselaar is tevreden met wat er gezegd is, maar heeft ook kritiek. "Het gaat voor een deel over de coronacrisis waar wij midden in zitten. Het is goed om op het gezamenlijk belang te wijzen, maar ik stoor me vooral aan wat je niet hoort. We hebben een grote wooncrisis en in Zwolle moeten veertigduizend nieuwe inwoners komen, maar hoe gaan we dat doen?"

Ook Daniel Koerhuis van de VVD vindt dat er meer aan het woningtekort gedaan moet worden. "We moeten bouwen, bouwen en bouwen. Ik woon in Raalte en vanuit Zwolle komen mensen naar het dorp toe, omdat er in hun stad geen huis meer te krijgen is."

Tekst gaat verder onder de video

Sociaal domein

Wim-Jan Renkema van GroenLinks is tevreden met de aandacht die de natuur krijgt, maar is verbaasd dat er zo weinig geld voor het sociaal domein is begroot. "Er gaat 800 miljoen naar de gemeenten, maar dat is echt veel te weinig. Er zijn enorme overschrijdingen bij gemeenten, in Overijssel alleen al 600 miljoen."

Jurk

Als één van de weinigen had CDA'er Hilde Palland uit Kampen voor vandaag een speciale jurk uitgezocht. Ze droeg een creatie die was geïnspireerd op Museum de Fundatie in Zwolle. "Ik ben een regionaal Kamerlid en het symbool van Zwolle is Museum de Fundatie." 

En dus koos Palland voor de bijzondere jurk. "En ook om te laten zien dat er in de regio hele mooie culturele voorzieningen zijn", concludeert ze. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: