Nieuws

Medewerkers dolblij met nieuwe ziekenhuis Hardenberg: "Hier hebben we met elkaar jaren voor gewerkt"

Het bouwstof is opgedweild, de kamers zijn ingericht, de OK's staan klaar en elk stekkertje is dubbel gecheckt: Het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg is helemaal klaar voor de verhuizing aanstaande zaterdag. Dat zou eigenlijk al in mei gebeuren, maar door de coronacrisis moest de verhuizing worden uitgesteld.
Verpleegkundige Inge Cremer werkt ruim twintig jaar in het ziekenhuis. De verhuizing naar de nieuwbouw had niet veel langer moeten duren: "We merken steeds vaker dat er dingen kapot gaan, we hebben ook wel eens lekkage. Gisteren nog kwam het water hier uit het plafond. Dan denk je, waar komt dat nou weer vandaan? Dat gaan we allemaal niet missen."

Goede herinneringen

Op de muur in één van de kamers heeft Inge een klein gedichtje geschreven. Een beetje weemoed heeft ze ook wel bij het afscheid. "Hier liggen zoveel goede herinneringen. We hebben hier met elkaar tranen gelachen maar ook tranen gehuild."
Lieve RZC... gedichtje op de muur van het oude ziekenhuis
Lieve RZC... gedichtje op de muur van het oude ziekenhuis © RTV Oost Jolande Verheij
Terwijl de kratten en dozen in de gangen zich opstapelen, gaat de zorg voor de patiënten gewoon door. Er liggen wel wat minder mensen dan anders, omdat er even geen geplande operaties worden uitgevoerd. Maar voor acute zorg kunnen patiënten gewoon in het ziekenhuis terecht.

Patiënt op één

"De patiënt gaat altijd voor hier", vertelt Inge Cremer terwijl ze het infuus van een patiënt controleert. "Ook tijdens de verhuizing. Dit ziekenhuis staat echt bekend om de fijne sfeer, iedereen kent elkaar en een patiënt is hier nooit een nummer. Diezelfde zorg met die intenties verhuist natuurlijk gewoon mee."
Zorg voor patiënten gaat gewoon door tijdens de verhuizing
Zorg voor patiënten gaat gewoon door tijdens de verhuizing © RTV Oost Jolande Verheij

Kwartiermakers

Het nieuwe ziekenhuis in Hardenberg was er niet gekomen zonder de inzet van de medewerkers. Van verpleegkundigen tot technici en specialisten: allemaal hebben ze meegedacht over hoe de zorg zo goed mogelijk, maar ook betaalbaar geregeld kan worden in het nieuwe pand.
Vanuit elke afdeling zijn er kwartiermakers aangesteld: medewerkers die meedenken over zaken die hun eigen werk aangaan. Inge Cremer is ook kwartiermaker. "We hebben echt over van alles meebeslist: van de kleur van de meubels en het sanitair tot de looproutes en een logische kamerindeling." De kwartiermakers maken ook hun collega's wegwijs op de nieuwe afdelingen en zorgen dat iedereen straks met nieuwe apparatuur overweg kan.

Eindelijk...

De fase van plannen maken duurde bijna twintig jaar, maar de bouw ging in twee jaar relatief snel. In maart van dit jaar was het gebouw klaar en in mei zou alles verhuizen. Maar door corona was er geen tijd om in richten, te testen en medewerkers te trainen en was verhuizen onverantwoord.
Nu kan het wel, en ook net op tijd, denkt Inge. "Die tweede golf komt eraan en dan willen we er wel klaar voor zijn. We hebben alles tot in de puntjes voorbereid en zaterdagochtend gaan de patiënten keurig op tijd met bed en al naar hun nieuwe kamer. We hebben er echt heel veel zin in."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.