Nieuws

Voormalig directeur S.E. Fireworks en zoon eisen openbaarmaking documenten vuurwerkbeleid

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
Heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voldoende documenten vrijgegeven over het beleid voor het omgaan met vuurwerk? Volgens de ‘vuurwerkman’ Rudi Bakker en zijn zoon niet. Ze stapten vandaag naar de Raad van State om meer documenten en informatie boven tafel te krijgen. "Het ministerie houdt het koste wat kost onder de pet", zegt Bakker senior.
Hun doel is om aan te tonen dat het rijksbeleid voor vuurwerk ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede in 2000 niet deugde. En dat moet ook duidelijk maken dat Rudi Bakker in 2000 niet de regels overtrad met teveel opgeslagen vuurwerk, maar dat het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat verkeerde regels hanteerde in vergelijking met ons omringende landen. Zo stelde het ministerie dat vuurwerk geblust moest worden, terwijl dat juist niet moet.

Weigering

Maar het ministerie houdt documenten achter. Van een aantal wel verstrekte documenten zijn passages zwart gelakt en daardoor onleesbaar gemaakt. Andere documenten zouden volgens het ministerie niet meer vindbaar zijn. "Ze zijn er blijkbaar wel geweest, maar ze ontbreken nu dus", meldde een woordvoerster van het ministerie. Of die documenten zijn vernietigd kon ze ook niet zeggen, omdat daarvan geen administratie is gevonden. De archiefwet schrijft dat wel voor.
Andere documenten werden door het ministerie gedeeltelijk zwart gelakt, omdat daarin opmerkingen staan van ambtenaren over het beleid. Die informatie mag de staat geheim houden. "Ambtenaren moeten vrij met hun minister kunnen communiceren zonder dat dit naar buiten moet komen", aldus de woordvoerster. De Raad van State heeft als rechter in het geschil wel de passages kunnen lezen die voor Bakker en zijn zoon zijn zwart gelakt. De Raad stelde daar veel vragen bij.

Promotieonderzoek
De aanleiding voor deze WOB-procedure ontstond toen Rudy Bakkers zoon een promotieonderzoek op het spoor kwam over beleid op het ministerie. Daarin werd ook ingegaan op de vuurwerkramp. Hij eiste vervolgens alle vuurwerkdocumenten op die de onderzoekster heeft gebruikt. Het ministerie heeft daar dus maar een deel van vrijgegeven. Het argument luidde dat de onderzoekster in die tijd ook als ambtenaar op het ministerie werkte en daarom als ambtenaar meer mocht inzien. De Raad van State zette daar ook flinke vraagtekens bij.

De uitspraak volgt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.