Nieuws

Geslaagde verhuizing ziekenhuis Hardenberg: "operatie met militaire precisie uitgevoerd"

Jaren is er naar deze dag toegewerkt: de verhuizing van het oude Röpcke Zweers ziekenhuis naar het splinternieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. Vandaag was de laatste, maar ook belangrijkste stap, de patiënten overbrengen. Volgens een strak schema met een heel leger aan artsen en verpleegkundigen is iedereen veilig in de nieuwe kamers terechtgekomen.
De allereerste patiënt die het nieuwe ziekenhuis binnenkomt, is mevrouw Waligóra met haar pasgeboren zoontje Antoni. Met een bos bloemen en onder luid applaus van het personeel wordt ze door de verpleegkundigen naar het nieuwe vrouw-kind centrum gebracht.

Ontlading

Voor bestuurder Wouter van der Kam een bijzonder moment: "Het is hartstikke mooi om dit te zien, de eerste patiënt in ons nieuwe ziekenhuis. Het is echt een ontlading na de vele jaren en maanden om dit allemaal te realiseren. En dat is zeker een applaus waard."
De eerste patiënt in het nieuwe ziekenhuis
De eerste patiënt in het nieuwe ziekenhuis © RTV Oost Jolande Verheij
Het Saxenburgh Medisch Centrum is met een gang verbonden met het oude ziekenhuis, dus de patiënten hoeven niet naar buiten. Toch moet je de verhuizing niet onderschatten, zegt Van der Kam: "We hebben te maken met heel kwetsbare patiënten, vaak met infuus of andere apparatuur. Ze moeten oude liften in en uit en honderden meters gangen door. Daar nemen we geen risico's mee".

Op schema

Volgens een strak draaiboek worden de patiënten zo een voor een vanuit hun oude kamer met bed en al naar het nieuwe ziekenhuis gebracht, met een team van arts en verpleegkundigen erbij. Elke drie minuten arriveert er zo een nieuwe patiënt in het ziekenhuis.
De voorbereidingen hiervoor hebben maanden in beslag genomen. Daardoor is er nu geen stress, ziet Van der Kam: "Het is belangrijk dat dit ordentelijk verloopt, met militaire precisie. En zo gebeurt het nu ook. Iedereen weet precies wat er wordt verwacht en we liggen keurig op schema".

Laatste check

Gerrit Geertman is geopereerd aan zijn hart en ligt al een tijdje in het ziekenhuis: "Ik heb net zo lang getreuzeld dat ik deze dag nog kan meemaken", lacht hij. Om 10.16 uur is hij aan de beurt. Een arts doet een kwartiertje van tevoren de laatste check voordat een patiënt mag vertrekken en dat is niet voor niks: Gerrits hartslag schiet gevaarlijk op en neer.
Patiënten worden voor, tijdens en na de verhuizing goed in de gaten gehouden
Patiënten worden voor, tijdens en na de verhuizing goed in de gaten gehouden © RTV Oost Jolande Verheij
Snel wordt de cardioloog erbij gehaald en wordt er nog een hartfilmpje gemaakt. Met wat extra snoertjes en stekkertjes om zijn hart goed in de gaten te houden onderweg, mag hij alsnog vertrekken. Stipt om zestien minuten over tien rijden verpleegkundigen hem voor het laatst door de oude gangen naar de nieuwbouw.

Fotoboek

Drie minuten later zit Gerrit al met een kopje thee in zijn lichte nieuwe kamer. Hij heeft vanuit het bed de verhuizing vastgelegd met zijn camera: "Ik vind dit mooi om mee te maken, dus ik maak hier een boekje van, ook voor de afdeling. Dit is wel uniek, zoiets maak je toch maar een keer mee".
Gerrit Geertman legt vanuit bed de verhuizing vast
Gerrit Geertman legt vanuit bed de verhuizing vast © RTV Oost Jolande Verheij

Nu begint het pas

De verhuizing is prima verlopen en in het ziekenhuis is alles perfect voor elkaar. Toch durft bestuursvoorzitter Van der Kam nog niet te juichen: "We moeten eerst kijken hoe het gaat als we vandaag de eerste spoedoperatie hebben, of de eerste bevalling, of een reanimatie. Pas als dat goed verloopt, dan kan ik zeggen: het is goed gegaan".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.