Nieuwsbrief

Een zondagmiddag vol documentaires bij TV Oost

Een zondagmiddag vol documentaires bij TV Oost
Een zondagmiddag vol documentaires bij TV Oost
Op zondag 2 december zijn op TV Oost de hele middag documentaires te zien in het kader van de manifestatie RegioDoc.
Met een simultane uitzending zetten de regionale omroepen in Nederland hun documentaires in de schijnwerpers tijdens het slotweekend van het documentaire filmfestival IDFA in Amsterdam. De bedoeling is om meer aandacht te vragen voor regionale producties. RegioDoc, dat dit jaar bestaat uit vijf prachtige documentaires, wordt van 12.00 tot 16.00 uur uitgezonden door Omrop Fryslân, Omroep Zeeland, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, RTV Gelderland, L1, RTV Rijnmond, RTV West, RTV Noord-Holland en Omroep Flevoland. De volgende documentaires zijn te zien:
12.00 - 12.53 uur: 'De klimop rouwt nog steeds' (RTV Noord-Holland)
Portret van schilder, schrijver en tuinman Leon van der Heijden. Na een onstuimig kunstenaarsleven trokken hij en zijn vrouw zich terug op de oude begraafplaats Huis te Vraag, vlakbij de Zuidas in Amsterdam. Onder constante druk van de 'boze buitenwereld' proberen zij hun kleine paradijsje te behouden.
12.53 - 13.55 uur: 'Ald Dyk' (Omrop Fryslân)
Documentaire over de langste straat van Nederland, de Oudebildtdijk in het noorden van Friesland. De dijk werd 500 jaar geleden in één jaar tijd aangelegd om het land tegen de zee te beschermen. Veel van de dijkbouwers bleven daarna in Friesland, waardoor een mengtaal ontstond tussen Hollands en Fries: het Bildts.
13.55 - 14.34 uur: 'De zaak Suzanne Wisman' (RTV Drenthe)
In december 2006 wordt Suzanne Wisman op brute wijze verkracht en vermoord. Drie dagen later wordt een verdachte aangehouden: de 45-jarige Henk van D. uit Nieuw-Buinen. Aan de hand van een reconstructie en interviews met betrokkenen schetst deze documentaire de gebeurtenissen vanaf de dag van de moord tot aan de rechtszaak.
14.34 - 15.26 uur: 'Rutger Kopland, de taal van het verlangen' (RTV Noord)
Documentaire over Rutger Kopland, pseudoniem van dichter/psychiater R. H. van den Hoofdakker. De film bevat unieke beelden van optredens van Kopland als cabaretier, filmer en dichter en in gesprek met patiënten. In zijn leven en werk speelt het Drentse en Franse landschap een belangrijke rol.
15.26 - 15.45 uur: 'Heiligdomsvaart Susteren' (L1)
Documentaire over het Limburgse dorp Susteren, dat onlosmakelijk is verbonden met de heiligdomsvaart. Eens in de zeven jaar wordt het openluchtspektakel 'Weerlicht der eeuwen' opgevoerd. Honderden inwoners spelen mee in een verhaal over goed en kwaad. De traditie van de heiligdomsvaart gaat terug tot de zevende eeuw. Meer informatie is te vinden op

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.