Nieuwsbrief

Staphorst in tegenlicht

Staphorst in tegenlicht
Staphorst in tegenlicht
Op Tweede Kerstdag kunt u bij TV Oost om 18.00 en 20.00 uur kijken naar de spraakmakende documentaire 'Staphorst in tegenlicht' van Emile van Rouveroy van Nieuwaal.
In deze film wordt een beeld geschetst van de manier waarop in Staphorst bestuur en geloof in het verlengde van elkaar liggen, maar soms ook in conflict komen. 
Om de Staphorster gemeenschap te leren kennen, bezocht Van Rouveroy van Nieuwaal drieënhalf jaar lang de kerkdiensten van de hersteld-hervormde gemeente. 'Staphorst is als een ui waarvan je langzaam de schillen afpelt om tot de kern te komen. Wanneer men daar eindelijk toe doordringt, wordt duidelijk dat in het dorp een spanningsveld bestaat tussen traditie en kerk enerzijds en democratisch bestuur en vrije keus van het individu anderzijds', aldus de documentairemaker. 
Van Rouveroy van Nieuwaal filmde tijdens raadsvergaderingen over het vloekverbod en de horecasluitingstijden op zondag. Ook sprak hij met de hersteld-hervormde predikant De Jong, zij het uitsluitend in diens rol van lokale SGP-voorzitter. 
Daarnaast wordt het dagelijks leven in beeld gebracht van de familie Kok-Bisschop, die zich geconfronteerd ziet met diverse religieuze en morele dilemma´s. De overstap van de Oud Gereformeerde Kerk naar de Hersteld Hervormde Kerk is daarvan wel één van de opmerkelijkste. Gebeurtenissen binnen het gezin laten zien hoe men in Staphorst omgaat met universele thema´s als politieke voorkeur, huwelijk, ziekte en dood.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.