Nieuwsbrief

Bijzondere documentaires bij TV Oost op 4 mei

Bijzondere documentaires bij TV Oost op 4 mei
Bijzondere documentaires bij TV Oost op 4 mei
TV Oost brengt naar aanleiding van de dodenherdenking komende zondag 4 mei twee bijzondere documentaires op het scherm.
Om 12.00 uur is er in de serie ‘RegioDoc’ een documentaire te zien over Edith Stein, een beroemd filosofe van joodse afkomst die zich in 1922 tot het katholicisme bekeerde. Zij ontvluchtte Duitsland in 1938 en leefde tot 1942 als non in het Karmelklooster in het Limburgse dorp Echt. Van daaruit werd ze door de nazi’s gedeporteerd en in Auschwitz vermoord. In 1998 werd Edith Stein door paus Johannes-Paulus II heilig verklaard, tot groot ongenoegen van joodse organisaties. Regisseur Frederieke Jochems ging op zoek naar het levensverhaal en vooral de controverse rond de heiligverklaring van Edith Stein. Ze vraagt zich af waarom de opvattingen over Edith Stein zo divers zijn, en leidden tot een religieus debat dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Het historische programma Het Oversticht blikt zondag 4 mei terug op de oorlogsjaren in Hengelo. De stad had niet alleen te lijden onder de terreur van de bezetter, ook waren er geregeld bombardementen. Daarbij raakten grote delen van de binnenstad zwaar beschadigd en vielen veel doden. Toen de geallieerde bevrijders in april 1945 arriveerden was de vreugde groot, maar wat volgde was een periode waarin het leven nog steeds flink ontregeld was. Pas toen na de zomer de scholen weer begonnen, kwam het gewone leven in Hengelo weer op gang. Henk Pijlman, Henk Hamer en Marinus van Rooij, destijds pubers, halen herinneringen op. Het Oversticht is te zien om 19.28 uur.

Provinciale Dodenherdenking

Zondagavond doet RTV Oost verslag van de Provinciale Dodenherdenking bij het Overijssels Verzetsmonument op de Markelose Berg. Radio Oost schakelt om 19.45 uur over naar Markelo, TV Oost volgt om 19.55 uur. Na de twee minuten stilte volgt het defilé met kransleggingen. Om 20.15 uur vervolgt TV Oost de reguliere uitzending, Radio Oost gaat om 21.00 uur over op non-stop muziek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.