Recepten

Sarmala met Mamaliga

Sarmala met Mamaliga
Sarmala met Mamaliga
In verband met het EK 2008 hebben we onze luisteraars opgeroepen recepten in te sturen. De heer Jacques Bosch is de winnaar van deze week met een recept uit Roemenië. Morgen is de heer Jacques Bosch met zijn recept bij Radio Oost te horen in het programma Goeiemorgen Overijssel.
Sarmala is één van de meest voorkomende gerechten uit Roemenië. Het gerecht bestaat uit geweekte druivenbladeren met een vulsel van gehakt, rijst en tomaten.
Sarmala warm serveren in combinatie met chilipeper en mamaliga. Mamaliga is ook een
traditioneel Roemeens gerecht en is een dikvloeibare brei gemaakt van maisgries.

SARMALA

Ingredienten:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 kopje witte rijst
  • 1/2 bos peterselie
  • 1 ui
  • 300 gr. tomaten
  • 1 blikje tomaten puree
  • druivenbladeren

    Kruiden:

  • zwarte/witte peper 
  • zout
  • knoflook 

Bereidingswijze:

Het gehakt vermengen met de gesneden ui, fijn gehakte peterselie, tomaten en tomaten puree. Vul hiermee de geweekte druivenbladeren.
Rol deze stevig op, maar niet te strak anders kan de vulling niet meer uitzetten. Leg ze, zo dicht mogelijk naast elkaar en op elkaar, in een stoompan. Laat het geheel in totaal ongeveer een uur stomen.  
MAMALIGA 

Ingredienten:

  • 1 liter water
  • 250 gram maismeel
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze:

Breng water aan de kook met zout. Strooi, al roerend, het maismeel langzaam in het kokende water.
Maismeel toe blijven voegen tot de massa moeilijk door te roeren is. Door blijven roeren tot het geheel een vaste massa is, warm opdienen met de Sarmala.
Tip: de Sarmala serveren met wat gehakte peterselie en de mamaliga.
Pofte buna!!! oftewel Eet smakelijk!!!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.