Because I'm a Girl

Dagboek Dag 2 Senegal

This is Africa man!!
Wow, wat een middag!! Omdat Maaike haar bagage er nog niet is zijn we langer in Dakar gebleven. Eigenlijk zouden we vandaag direct de binnenlanden in trekken maar dit geeft ons mooi de gelegenheid Dakar nog even te zien. Dan maak je kennis met het echte Afrika. Overal mensen op de straat, van die mooie gitzwarte mensen. Vrouwen in prachtige gewaden met draagzak en baby achterop de rug. Dat doen ze trouwens om beter contact met het kind te krijgen. Ze zijn zo lief die kleine donkere mannetjes met die kroeshaartjes, ik zou er zo één mee naar huis willen nemen.
De mensen leven hier op straat. Met de meest bizarre handeltjes zitten, staan of zelfs liggen ze uren op straat. Soms verkopen ze een week niets, maar men houdt elkaar wel in leven. Als de één wel wat verdient deelt hij dat met de rest. Best mooi hoor! Verder zie je hier heel veel schapen en geiten op de weg, die horen erbij. Overdag gaan ze mee naar buiten en 's nachts staan ze gewoon binnen in de huiskamer. Erg belangrijk voor de mensen.
We zijn naar het strand geweest waar je absoluut, never nooit, in je bikini wil liggen, laat staan zwemmen. Vies, zwart water waar die lieve kindjes gewoon in zwemmen. Vissers haalden net de bootjes binnen. Dagenlang zitten ze op elkaar gepropt in die dingen in de hoop wat te vangen. We hebben een paar vreemde dingen in die boot zien liggen. Er was hier ook geen vrouw te zien, die komen pas in beeld om de vis te verkopen.
Voor deze sightseeingtour hebben we dus de briefing gehad van Plan Senegal. Best heftig hoor. Het is zo moeilijk voor te stellen dat meisjes bij de geboorte al worden achtergesteld. De man gaat gewoon in alles voor. Is er maar weinig eten, dan eerst de jongen. Is er maar geld voor één kind, dan eerst de jongen naar school. Meisjes worden dan vaak thuis gehouden om te koken en ze moeten schoonmaken. Nu hoor ik de mannen in Nederland alweer grappen: dat is waar jullie vrouwen horen.... maar het is echt erg! Meisjes stellen hier gewoon niks voor. Toch hebben we vandaag al de verandering kunnen zien, we zijn naar een meisjesschool gegaan. Er zijn maar drie meisjesscholen in heel Senegal en het lesniveau is best hoog. Eén van de meisjes begon al engels tegen ons te praten. Toen ik haar vroeg of ze blij was dat ze naar school kan zei ze: ik heb heel erg geluk met mijn ouders, zij gunnen mij dit en ik wil straks naar de universiteit. Op de vraag of ze evenveel kansen kreeg als een jongen moest ze toch nee antwoorden. Maar zij is één van de miljoenen meisjes die wel het geluk heeft te mogen leren, de straat op te mogen. Veel meisjes weten ook niet beter, vooral in de binnenlanden schijnt dat erg te zijn. Daar duurt het erg lang voor de hulp aanslaat, omdat ze niet willen veranderen. Jullie moeten allemaal maar eens op de website van Plan Nederland kijken daar zie je de feiten en cijfers. Je schrikt je dood en je beseft je weer even hoe gelukkig wij zijn. Het Afrikaanse leven slaat hier ook goed aan, lekker op je dooie gemakje lopen, lekker op je dooie gemakje rijden..NO STRESS... Als wij dat nou eens van hun zouden leren?! Lijkt mij een goede uitwisseling!
Hopelijk tot morgen vanuit de binnenlanden, als ze daar internet hebben ha, ha..  
p.s voor de voetballiefhebbers. Heel dakar is op de hoogte van onze prestaties. Ze raken niet uitgepraat over van Basten. Zelfs de meisjes op de school wisten ons te vertellen dat we met 4-1 van Frankrijk hebben gewonnen..Mooi hè. Holland goes Afrika!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.