Because I'm a Girl

Dagboek Dag 3 Senegal

Hot, hot , hot..
Het is weliswaar regenseizoen maar het blijft heet in Afrika.. Of klaag ik nu teveel?? Nee hoor, het is goed te doen. Anders warm dan in Nederland, laat ik het zo formuleren.
Ik heb vandaag wat geleerd over geiten en schapen die lopen hier overal op straat. Ze worden zelfs mee genomen aan een lijntje, net zoals wij honden uitlaten. Daarom vroeg ik of zij een geit net zo zagen als wij honden? Onze tolk begon heel hard te lachen. Nee, wij zien geiten als betaalmiddel, het is een investering. Als de zaken goed gaan dan houd je hem, gaan de zaken slecht verkoop je de geit weer en heb je geld.
Ze gebruiken het ook voor rituelen. Als er een kind wordt geboren geven ze die na zeven dagen een naam en weer zeven dagen daarna wordt er een feest gegeven. Dan offeren ze een schaap of geit.  Ik heb in ieder geval nog nooit zoveel geiten en schapen gezien op straat. Wel grappig.
Zo ook bij trouwerijen. Als de man een vrouw ten huwelijk vraagt, is het maar de vraag of hij het kan betalen. Ze mag nl. vragen wat ze wil: geld voor een TV, telefoon, noem maar op.. Kan hij dat niet betalen gaat het huwelijk gewoon niet door. Ook moet hij een huis kopen of bouwen voor haar familie en bij haar familie komen werken. Het is een slecht teken als hij alleen komt, hij moet namelijk laten zien dat hij sociaal is en hard kan werken. Hij moet dus al zijn vrienden meenemen om te laten zien aan haar ouders dat hij veel mensen kent. Sociaal trouwens van die vrienden om voor zijn huwelijk met hem mee te gaan. Dus wat nou vrouwen hebben het slecht?? Ze doen hier blijkbaar veel voor je om met je te trouwen.
We hebben vanmiddag mooie dingen gezien. We zijn naar een schooltje gegaan in de binnenlanden, ze leven hier in gemeenschappen. In zo'n gemeenschap wil men samen leven, werken en oud worden.
Het is belangrijk voor kinderen bij hun familie te zijn. Daarom heeft Plan Senegal ook in zo'n gemeenschap een school gebouwd. Mensen uit die gemeenschap geven daar les.
We kwamen eerst in een klas met kinderen tot vijf jaar. Bij binnenkomst waren ze al aan het dansen en zingen voor ons. Zo leuk en zo lief en schattig zien die kleintjes eruit!!
Daarna zijn we naar wat oudere kinderen gegaan. We hebben ze nog een Nederlandse les gegeven met als resultaat dat we werden uitgezwaaid met.... Doei! Toch weer een educatief momentje.
Daarna kwamen we in een klas met alleen maar meiden tussen de 16 en 26 jaar. Veel van hen hebben al een kind en tot voor kort moesten ze werken in de hoofdstad Dakar. Daar hadden ze geen prettig leven, het was er onveilig, ze moesten hard werken en waren ver weg van hun gemeenschap.
Veel meiden zijn nu door Plan Senegal en hun gemeenschap daar weggehaald en in de klas gezet. Daar leren ze naaien en borduren, zodat ze hopelijk ooit zelf een bedrijfje kunnen opzetten en daardoor niet meer terug hoeven naar Dakar. Veel van hun broers moeten daar nog wel het geld verdienen. Na vele jaren hebben de meiden het daar dus beter dan de jongens..... Opvallend!
Meiden krijgen hier echt weer een toekomst en je ziet dat ze er blij mee zijn. Wat is scholing toch belangrijk! Voor ons is het zo normaal en wij spijbelen regelmatig omdat we het saai vinden en hier is het iets bijzonders!
Kan iemand mij trouwens vertellen hoe het Nederlands elftal heeft gespeeld?? Daar krijgen we dus niks van mee....Ach maakt niet uit, ik leer hier weer een hele hoop en dat is ook mooi!!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.