Zwerverspad

FC Twente

Willem Busschers en Gerrit Moddejonge
Willem Busschers en Gerrit Moddejonge
De zwerver van Radio Oost is vandaag in Enschede. Het Zwerverspad gaat vandaag over FC Twente.
FC Twente ontstond op 1 juli 1965 door een fusie van Sportclub Enschede uit de Eredivisie en de Enschedese Boys uit de Eerste divisie. Gesprekken over een mogelijke fusie dateerden echter al van tien jaar eerder, toen het Diekmanstadion werd gebouwd en de gemeente Enschede een vaste bespeler van het nieuwe stadion zocht.[1] Door toenmalig wethouder Jan Horstman werd voorgesteld de toenmalige eersteklassers SC Enschede, de Enschedese Boys en vv Rigtersbleek te laten opgaan in een FC Enschede. Goede resultaten van SC Enschede zorgden er echter voor dat de club in de Eredivisie terechtkwam en de vaste bespeler van het Diekman werd. In 1958 liep de club zelfs nipt het landskampioenschap mis. Een fusie werd vooralsnog niet opportuun geacht.
Door financiële problemen van SC Enschede kwam vanaf ongeveer 1961 een mogelijke fusie weer ter sprake. Geopperde partners waren naast de Enschedese Boys Rigtersbleek, SC Heracles uit Almelo en HVV Tubantia uit Hengelo. Een toenemend exploitatietekort vanaf 1962 leidde ertoe dat de gemeente Enschede in 1964 sterk aandrong op nieuwe onderhandelingen. Hoewel zowel SC Enschede als de Enschedese Boys aanvankelijk weinig trek leken te hebben in een samengaan, kwam men in de loop van dat jaar steeds nader tot elkaar. Op 11 februari 1965 werd een naam voor de fusieclub gekozen: FC Twente '65. Tegen de zin van de gemeente, omdat de naam Enschede ontbrak, maar de nieuwe naam liet de mogelijkheid open dat later andere ploegen uit de regio konden deelnemen.
Op 13 april 1965 werd er door de beide betrokken verenigingen gestemd over de fusie. Bij de Enschedese Boys waren 227 voor, 146 tegen, negen onthoudingen en twee ongeldige stemmen. Bij SC Enschede lag de verhouding op 97 voor, 68 tegen en twee geen mening. FC Twente was een feit en werd voor het nieuwe seizoen ingeschreven in de Eredivisie. SC Enschede en de Enschedese Boys gingen verder als amateurclub en startten in augustus 1965 in de derde klasse van de amateurs.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.