Zwerverspad

Openluchtzwembad Zwolle

Op zaterdag 9 juni 1933 wordt het openluchtzwembad in Zwolle officieel geopend. De Zwollenaren kunnen zwemmen in een bad dat voldoet aan de eisen die voor Olympische wedstrijden gesteld worden. Er zijn in totaal 6 bassins.   Â
Om vrouwen en mannen te scheiden is het grote bassin in het midden gescheiden door een drijvend wegneembaar scherm. Over deze afscheiding kan de badmeester zijn uitkijktoren bereiken. Om bij zwemwedstrijden geen last van golfbewegingen te hebben, bedenkt de architect een speciale anti golf constructie. Om het water een aangename kleur te geven zijn de betonwanden aan de binnenzijde afgepleisterd met een lichtblauwe pleisterspecie. Langs het wedstrijdbad heeft architect Wiebenga een tribune met 400 zitplaatsen ontworpen.
 Het entreegebouw met kassa's is met zijn platte dak met oversteek en de stalen ramen en deuren met grote glasoppervlakken kenmerkend voor de stijl van Wiebenga. Hier kan men toegangskaarten kopen en waardevolle bezittingen afgeven en bestond de mogelijkheid om badgoed te huren.  
De hoofdopzet van het bad is 75 jaar het hetzelfde gebleven. Onze Zwerver gaat op pad in het verleden van het Openluchtzwembad in Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.